Žijte „zero waste“. Začněte těmito 3 snadnými kroky | COPE

Žijte „zero waste“. Začněte těmito 3 snadnými kroky

Všude na vás číhají videa s plážemi, na kterých se kupí plastové odpadky, s želvami, které zranila brčka nebo s tuleni zamotanými v plastových sáčcích. Narazili jste i na nejrůznější návody, jak si vystačit s 10 kousky oblečení, jak začít kompostovat, i když bydlíte ve 3. patře činžáku, nebo jak opravovat či upcyklovat staré věci, aby se daly znovu a znovu použít… Schválně, kolik z těchto rad jste si vzali k srdci?

Nenechme se zavalit odpadky

Není pravdou, že ten, kdo má nejméně triček ve skříni vyhrál. Podstatou je promyšlené a cílené nakládání s věcmi, které jste si již koupili nebo které si teprve pořídíte. Zmíněné návody vznikají proto, že na naší planetě nebude „za chvíli“ místo na nic jiného než na odpadky. Za jediný rok totiž vyprodukujeme víc než 2 miliardy tun odpadu! A největším z tzv. odpadních témat je právě plast. Bez debat žijeme v době plastové. Často si ale myslíme, že když nebydlíme u moře, které je plastem zahlceno nejvíce, znečištění se nás až tak netýká. Jenže z Evropské unie, a to není tím největším znečišťovatelem, se do moře dostane 500 tisíc tun plastu ročně a rozhodně nejsou na vině jen pobřežní státy.

Oceán se neustále plní nebezpečnými plastovými mikročásticemi, které zabíjejí mořské ryby, želvy a ptáky, kteří je denodenně nevědomky konzumují. Veškerý plast totiž obsahuje toxické látky, a to ftaláty a BPA, které ohrožují i lidské zdraví – mohou nám narušit hormonální rovnováhu či vývojové a reprodukční funkce. Na naše talíře se pak dostávají téměř neviditelné úlomky plastu díky potravnímu řetezci, a to snadněji, než byste čekali – vzpomeňte si, kdy jste měli naposledy třeba rybu? A bude hůř. Věděli jste, že jsme ze posledních 10 let vyprodukovali víc plastu než za předešlých 100 let? Recyklace tak už dávno není vysvobozením. Naším cílem by mělo být potřebu recyklace snížit. A to tak, že se všichni budeme snažit žít tzv. bez odpadu.

Opravdu nerada dělám věci napůl, ale kdybychom všichni svou produkci odpadu snížili alespoň na polovinu, byl by to obrovský krok správným směrem.

Existuje už spousta článků, knih, videí a dokumentů o kupících se odpadcích či rovnou o snížení produkce odpadu. Doporučuji zkouknout film 'A Plastic Ocean' nebo si přečtěte knížku Američanky Bey Johnson 'Domácnost bez odpadu'. Nikdo vás nenutí pouštět se hned do extrémů. Nemusíte nahrazovat toaletní papír mechem ani používat přírodní deodorant vlastní výroby, i když i to je možné – inspirovat se můžete na blogu Newyorčanky Lauren Singer 'Trash is for Tossers', která si na bezodpadovém stylu života dokonce postavila úspěšný byznys. V první řadě bychom si měli všichni uvědomit problém, který po celém světě každým dnem narůstá, a pak jednoduše najít svou vlastní rovnováhu – životní styl, který dokážeme dlouhodobě udržet. Tak jdeme na to?

 

3 kroky k „zero waste“ životu, které zvládne každý

Než se do úvodních kroků pustíte, zkuste jednu malou vychytávku, která ale může dokázat velké věci. Vyměňte svůj oblíbený webových vyhledávač za Ecosia.org – já si ji nainstalovala rovnou do Chromu. Proč? Ecosia funguje jako jakýkoli jiný vyhledávač, ale s tím rozdílem, že 80 % jeho výdělku putuje do neziskových organizací, které se zabývají záchranou naší planety. No není to super? A teď už ke 3 jednoduchým krokům, díky kterým snížíte objem vašeho odpadu.

1. Každý nákup zvažte. Nejlépe dvakrát

Pokaždé, když v ruce držíte věc – a je jedno jestli oblečení, jídlo nebo krém na obličej – a hodláte si ji koupit, si položte jednoduchou otázku: 'Vážně to potřebuji?'. Budete se divit, kolik předmětů skončí zpátky v regálu. Např. zmíněné Bee Johnson, která žije s rodinou bez odpadu již od roku 2008, stačí k úklidu celé domácnosti obyčejný bílý ocet a přírodní kastilové mýdlo. Není vůbec potřeba používat 10 různých čisticích produktů. A co se zmíněného oblečení týče, přijde otázka na tělo. Kolik procent z vaší garderoby opravdu nosíte? Nenastal čas svou skříň trochu probrat? Naší budoucností je „slow fashion“ neboli etická a udržitelná móda, nákupy v sekáčích nebo výměny oblečení na „swapech“ či na vinted.cz.

2. Eliminujte všechno na jedno použití

Možná si teď nebudete umět bez některých jednorázových věcí svůj život představit, ale za zkoušku to stojí. Utrpí tím hlavně vaše hygienické a kuchyňské návyky. Také jste zvyklí používat „čisťouchy“? Zahoďte je, stejně je to prý nezdravé… Rozejděte se i s papírovými utěrkami, kapesníčky, alobalem, potravinovou fólií, plastovými zubními kartáčky, brčky, čisticími ubrousky, sáčky na led, vložkami a tampony atd. Používejte látkové utěrky a hadry nebo bambusové kartáčky. A holky, už jste zkoušely menstruační kalíšek? Milovníci kofeinu zbystří. Pokud si svůj oblíbený šálek kávy dopřáváte nejčastěji „to go“, podejte baristovi vlastní opakovaně použitelný designový kelímek. Věděli jste, že ve Starbucks ve Velké Británii už zavedli příplatek za jednorázový kelímek, aby vás to donutilo si svou vlastní nádobu přinést? Snad to bude fungovat lépe než opačný přístup. Slevu 25 pencí za kávu do vlastního kelímku totiž v minulosti využila jen 2 procenta zákazníků Starbucks a Costa Coffee.

3. Nakupujte bez obalů

Plastové tašky, sáčky i lahve si zaslouží samostatný bod. Vyhnout se jim je překvapivě snadné. Stačí je nahradit látkovými taškami, sáčky nebo skleněnými lahvemi a vyrazit s nimi na farmářské trhy či do bezobalového obchodu. Tam si je necháte naplnit potravinami a třeba i jarem na nádobí. Případně si můžete objednat nákup v opakovaně použitelných obalech. Vratné sklenice navíc vypadají v kuchyni vážně hezky. Dalším bonusem nákupu bez obalu je úspora peněz. Rázem přestanete platit za veškeré nablýskané obaly, které byste beztak vyhodili. V neposlední řadě se chtě nechtě budete starat víc o to, co jíte. Bez obalu totiž nejjednodušeji nakoupíte potraviny jako jsou maso, ryby, vejce, zelenina, ovoce, ořechy či semínka doopravdy čerstvé.Nákupy prosté plastů tak prospějí nejen vaší peněžence, ale i vašemu zdraví (a figuře!).

Není to nic hrozného, že ne? Udělejte něco pro sebe a hlavně pro naši planetu. Zní to sice jako klišé, ale i vaše děti si budou chtít svůj život užít, tak jim to umožněte.



Autor: Nikola Nevečeřalová

Fotografie: 2x Nikola Nevečeřalová, 1x Pexels.com