Zero Waste domácnost: DIY čisticí prostředky, které zvládnete raz dva | COPE

Zero Waste domácnost: DIY čisticí prostředky, které zvládnete raz dva

Začali jste se zajímat o materiály, ze kterých se vyrábí vaše oblečení, častěji jíte potraviny v bio kvalitě a brčkům i jednorázovým kelímkům se vyhýbáte obloukem, ale ve vaší koupelně se nadále hromadí speciální čisticí prostředky plné chemikálii a jak jinak než v plastových obalech? Věděli jste, že se těchto prostředků, které mají negativní dopad na naše životní prostředí, můžete jednoduše zbavit bez toho, aniž by utrpěla vaše domácnost?

Nahraďte je „homemade“ čistícími prostředky, na které vám stačí jen pár ingrediencí. Co budete potřebovat a jak si je doma vyrobit? To se právě teď dozvíte.

Proč si vyrobit „eko“ čisticí prostředky doma?

Prostředky, které běžně používáme, mohou být škodlivé nejen pro naše životní prostředí, ale také pro naše zdraví. Mohou totiž způsobit nejrůznější alergické reakce nebo podráždění kůže a očí. Jen se podívejte na všechna ta varování na obalech! Čistidla, co máte doma, dopotřebujte a nové už nekupujte. Chemikálie, které jsou v nich obsaženy, se totiž dostávají do odpadů a následně putují až do oceánů, kde mohou uškodit všem organismům, které v nich žijí. Navíc toxikovaná ryba se pak jako bumerang vrátí na váš stůl.

Proto jsem pro vás prošla velkou spoustu tipů a triků na podomácku vyrobené prostředky, které mají na naši planetu minimální dopad. Nejužitečnějšími jsem shledala ty, které používá Olivia Madelaine, tak se na ně pojďte podívat a nebojte se je rovnou i vyzkoušet.

6 základních ingrediencí, které mějte vždy po ruce

Veškeré ingredience, které budete potřebovat, pořídíte v každém běžném obchodě, případně skočte do drogerie či do lékárny. Jedná se o:

Bílý ocet

Král mezi univerzálními pomocníky. Obzvláště skvělý na lesklé povrchy. Kohoutky v koupelně, ale i sporák, vana nebo umyvadlo budou po jeho použití zářit.

Kastilové neboli kastilské mýdlo

Kromě čisticích prostředků na podlahu, nádobí nebo koberce ho můžete používat také na ruce, tělo nebo vlasy.

Jedlá soda

Vyčistí nejen zašlou špínu na kobercích, v troubě nebo v koupelně, ale ocení ji i bílé tenisky.

Citron

Účinná přírodní kyselina, která pomůže vydezinfikovat celou vaši domácnost. Navíc ve spojení s octem krásně neutralizuje jeho přirozený odér, který nemusí každému vyhovovat. Nemáte rádi citron? Zkuste do čisticích prostředků oloupat pomeranč, mandarinku nebo grep.

Omrzela se vám vůně citrusů? Použijte pár kapek libovolného esenciálního oleje.

Sůl

Ve spojení s bílým octem nebo jedlou sodou vyčistí i tu nejodolnější špínu.

Olivový olej

Skvělý na leštění povrchů nábytku.

Univerzální čisticí prostředek

Na jeho výrobu budete potřebovat:

  • 200 ml bílého octa
  • 200 ml vody
  • pár kapek esenciálního oleje nebo pár kapek z citrusů

 

 Čistič používejte na všechny povrchy v koupelně i v kuchyni. Na silnější usazeniny či plísně použijte čistě jen ocet s pár kapkami vonného oleje, nechejte minimálně půl hodiny působit a poté otřete. Naopak na okna a zrcadla čistič zřeďte ještě vodou – přidejte o 3 části vody více.

Jaké hadříky? Používejte ty z mikrovlákna, nebo sáhněte po vyřazeném bavlněném tričku, které vám při úklidu ještě spolehlivě poslouží.

Speciální čisticí prostředky

Na toaletu

Nalijte do mísy samotný bílý ocet, poprašte jedlou sodou, přidejte pár kapek esenciálního oleje a nechejte působit. Pak záchod štětkou pořádně vydrhněte.

Vždy čistá mikrovlnka

Ve sklenici smíchejte cca 100 ml bílého octa s citronovou šťávou. V mikrovlnce sklenici 2 minuty ohřívejte, nechejte po konci ohřevu usadit páru a následně suchým hadříkem vnitřní povrch setřete.

Na podlahy

Smíchejte ¼ hrnku bílého octa s horkou vodou a do kbelíku přilijte kastilské mýdlo. Dál postupujte jako obvykle – hadr nebo mop a jedeme.

Na nábytek

¾ hrnku olivového oleje smíchejte se ¼ hrnkem bílého octa a šťávou z poloviny citronu. Tekutý gel uchovávejte v lahvičce a kdykoli je potřeba, namočte do něj lehce hadřík a nábytek ošetřete.

Na trouby

Neznám nikoho, kdo by rád čistil troubu. S 3 lžícemi jedlé sody, lžící soli a vodou to půjde hladce. Rozetřete pastu po vnitřním povrchu trouby, nechte přes noc působit a ráno otřete veškeré nečistoty.

Na prkénka

Na dřevěná kuchyňská prkénka vám bude k vyčištění stačit polovina citronu. Jednoduše prkénko citronem potřete a pořádně ho opláchněte, případně vydrhněte.

Na odpady

Do odpadu stačí nasypat jedlou sodu, zalít bílým octem a po 10 minutách pořádně prolít vroucí vodou. Vy, co máte plastové potrubí, to ale nezkoušejte.

Nic složitého, co říkáte? Jedinou malou nevýhodou, kterou doma vyrobené čističe mají, je, že byste úklid s nimi měli opakovat častěji, než jste byli zvyklí u běžných chemických přípravků. Nejsou totiž ke špíně tak agresivní. Naše planeta za to ale přece stojí, ne?

Autor: Nikola Nevečeřalová

Foto: Nikola Nevečeřalová

Zdroje: 1