Udržitelná móda v kostce | COPE

Udržitelná móda v kostce

Poptávka po udržitelné módě nepopiratelně roste, a to z jediného důvodu - stále více lidí si začíná klást otázky, jak jejich chování ovlivňuje nejen jejich bezprostřední okolí, ale i zbytek planety. Co tedy stojí za tím, že se lidé odklánějí od nadnárodních řetězců směrem k udržitelné módě a lokální produkci?

Životní situace těch, kteří v náročných podmínkách toto oblečení vyrábějí, je často tristní - minimum pauz, podprůměrná mzda, nedostatečná ochrana před toxickými látkami a mnoho dalších. A to nemluvě o negativních dopadech na životní prostředí, ať už při výrobě či při recyklaci.

Není třeba ihned v duchu udržitelné módy vyrazit do ulic velkoměsta bos a po večerech šít vlastní oblečení podle návodů na Youtube. I maličkosti mohou mít totiž velký dopad!

Kvalita vs. kvantita

Ať už se zeptáte kohokoli, pravděpodobně vám odpoví, že preferuje kvalitní kousky před velkým množstím oblečení pochybné kvality. Realita však často pokulhává. Pokud si však opravdu dáte s výběrem oblečení záležet a zvolíte nadčasové kousky z kvalitních materiálů, které se dají dobře kombinovat, sami poznáte, že v konečném důsledku ušetříte. Pokud možno vyhněte se umělým materiálům jako polyester a zaměřte se na len, konopí či bavlnu, které jsou pro planetu přívětivější.

Zajímejte se

Prvním krokem je vždy zájem se dozvědět více. Když nakupujete potraviny, také vás zajímá, odkud pocházejí a kdo je vyrobil. Při výběru oblečení je to podobné. Deklaruje konkrétní značka férové zacházení se zaměstnanci a přírodními zdroji? Používá materiály, jejichž výroba nadměrně nezatěžuje planetu? Dbá na co nejmenší emise a uhlíkovou stopu? Pokud se nedopátráte odpovědi, s největší pravděpodobností to s její udržitelností nebude tak žhavé.

Čím blíže, tím lépe

Ne nadarmo se mluví o zlatých českých ručičkách, módní odvětví nevyjímaje. Dozajista vás překvapí, jaké množství českých designerů a návrhářů tvoří oblečení světové úrovně. Malé kolekce zaručují kvalitu a originalitu, navíc za vámi vaše oblečení nemuselo letět přes polovinu zeměkoule.

Vyražte za hranice obchodního domu

Zvlášť ve velkých městech můžete navštívit fashion markety či bleší trhy, kde se dá sehnat kvalitní oblečení z druhé ruky. Vyhýbat se nemusíte ani second-handům, pokud se nebojíte probírat jednotlivé kusy ve velkých koších ručně. Darujete tak již vyrobenému oblečení druhý život namísto toho, aby skončilo v odpadu, a získáte tak kousek, který nenosí každý druhý.

 

Autor: Radim Svačina

Foto: Shutterstock.com, Flickr.com: Danijel-James Wynyard