Týden bez odpadu začíná a inspiruje k malým změnám. Jak se zapojit? | COPE

Týden bez odpadu začíná a inspiruje k malým změnám. Jak se zapojit?

Od 31. srpna do 6. září se jednotlivci, organizace i firmy budou snažit ukázat, že mít prázdnější koš není žádná věda. Kdokoliv se zájmem o bezodpadový přístup k životu může uspořádat libovolnou událost v souladu s tímto konceptem. Každý pořadatel přitom postupuje podle jednoduchého manuálu, který usnadní organizaci akce tak, aby proběhla (skoro) bez odpadu. Tento dokument přitom může do budoucna sloužit jako užitečná pomůcka pro přípravu jakýchkoliv dalších akcí.

Účastníci se mohou těšit na přednášky se zero waste tematikou, workshopy, bezodpadové pikniky nebo promítání filmů a speciální akce přichystané bezobalovými obchody a zero waste firmami. Přehled všech možností najdete v mapě na webu Týdne bez odpadu. Zavítat můžete například na swap oblečení a workshop o udržitelnosti v módě, který se uskuteční ve čtvrtek 3. září od 15.00 v Informačním centru Charity v Praze. Eventuálně ve stejný čas podniknout bezobalovou tour s Hnutím DUHA. Zapojit se můžete i online a zpomalit svůj šatník s výzvou aplikace Alpaka.

„Víme, že žít bez odpadu, se zdá jako nadlidský úkol. Mít prázdnější koš ale není žádná věda. I malá změna může mít velký dopad. Přidej se k letošnímu Týdnu bez odpadu a ukaž, že na to máš!“ vyzývají organizátorky akce, autorky blogu Czech Zero Waste. Organizátorky se do pořádání Týdne bez odpadu letos pouští již popáté. Mezinárodní iniciativa přitom vznikla ve Velké Británii v roce 2008 pod názvem Zero Waste Week.

„Týden bez odpadu je skvělá příležitost, jak oslovit lidi i mimo jakousi bezodpadovou bublinu. Snaží se inspirovat běžné lidi, kteří by možná mimo tento týden nenašli odvahu přemýšlet nad tím, jaký má jejich jednání dopad. Baví nás na něm pestrost akcí i zapojených komunit, kterých každým rokem přibývá,“ pochvaluje si koordinátorka akce Helena Škrdlíková. Pokud se chcete o (skoro) bezodpadovém životě dozvědět více, přečtěte si náš rozhovor s Czech Zero Waste.

V České republice připadalo v roce 2018 zhruba 544 kilogramů odpadu na osobu. Škodlivé dopady nadměrné produkce odpadu přitom zasahují do několika oblastí. Odpad znečišťuje vzduch, vodu a půdu a kvůli tomu má negativní dopad na naše zdraví, například způsobuje bolesti hlavy, zažívací problémy, vyrážky a zvyšuje riziko rakoviny a nemocí srdce. Odpad také přispívá ke klimatické změně, rozšiřování pouští, kyselým dešťům či k ničení přírodních stanovišť.

Jak jste na tom s odpadem vy? Máte vyzkoušené tipy, jak omezit jeho hromadění? Podělte se s námi na Facebooku.

 

Autor: Tereza Suntychová