Trendy pro rok 2019: Víme, čím zaujmete | COPE

Trendy pro rok 2019: Víme, čím zaujmete

V jednoduchosti je krása

Skandinávský minimalismus již dobyl české obýváky a nyní svou pozornost zaměřil i na naše šatní skříně. Místo zdobných obleků se vyznavači minimalismu přiklání k jednodušším a elegantnějším kusům oblečení, které se pak lépe kombinují se zbytkem garderóby. Tento trend může navíc potěšit ty, kteří jsou si vědomi dopadů textilního průmyslu na naši planetu. Menší počet dobře kombinovatelných kusů oblečení se totiž rovná i menšímu znečištění životního prostředí.

V módě se minimalismus drží především bílé, šedé, černé barvy, rovných linií a jednoduchých vzorů. Zdání, že se jedná o tuctové a nudné kusy oblečení, ovšem není na místě. O opaku se můžeme nechat přesvědčit jak na světových, tak i českých molech. Krásným příkladem je letošní kolekce od Virgila Abloha pro značku Louis Vuitton. Z českých návrhářů najdeme zajímavé minimalistické kousky například u Pavla Brejchy či Daniely Peškové.

Highlights from Louis Vuitton Men's Spring-Summer 2019 Fashion Show by Virgil Abloh

Dozajista se tedy nemusíte obávat, že minimalismus rovná se móda bez chuti a zápachu. Právě naopak. Místo v šatníku vám bude zabírat pouze takové oblečení, které vám dělá radost a opravdu odpovídá vašim potřebám.

Genderu odzvonilo!

Stírání rozdílů mezi pohlavími se nevyhýbá ani světu módy. Boření zažitých genderových konvencí bylo vždy doménou elitních návrhářů, pomalu ale jistě se však probojovává i do šatníku běžných smrtelníků. Oblékání je přece především o vyjádření individuálního názoru a vkusu, proč bychom se tedy měli nechat svazovat černobílým náhledem na svět?Lidstvo má přece jenom mnohem větší starosti než kluky v uplých džínech a růžovém tričku.

Věděli jste například, že jeden z nejtypičtějších symbolů ženského odívání - vysoké podpatky - byly v minulost čistě výsadou pánů? Nebo že červená a růžová barva příslušela ještě na začátku minulého století malým chlapcům, zatímco dívky jste častěji mohli spatřit v modrých šatech? Přisuzovat barvy, střihy, materiály či doplňky výhradně jednotlivým pohlavím je tak v dnešní době spíše úsměvné.

Pokud dokážete při nákupech oblečení dát sbohem tomu, co vám bylo už od kolébky podsouváno, zjistíte, že móda se stane ještě zábavnější.

Podívejte se, jak si módou dokáží vyhrát pánové jako Kanye West, Pharrell Williams nebo Jaden Smith - rozhodně je nemůžete nařknout ze zženštilosti (a to neznamená, že by na ní bylo cokoliv špatného), pouze se nebojí experimentu a nosí, co se jim líbí, bez ohledu na názor ostatních. A to je něco, z čehož by se mohl čerpat inspiraci každý z nás.

Kanye West's best outfits (and the style tips you can take away from them)

Recyklované materiály

Naproti tomu, že v myslích mnohých z nás přetrvává rovnice “recyklované = nekvalitní”, stále více návrhářů se přiklání k takovým materiálům, které bychom ještě před pár lety považovali za nenositelné. Překotný vývoj v oblasti výrobních technologií totiž způsobil, že recyklované oblečení si v ničem nezadá s tím konvenčním, ať už mluvíme o vzhledu, kvalitě či výdrži.

Zimní bundy vyrobené z vláken z plastových lahví, kabelky z plachet kamionů či šály z pomerančových slupek? Alternativní materiály zkrátka dobývají svět. Otevírají nové možnosti a jako přidaný bonus navíc nevytváří nový odpad, ale zpracovávají ten již existující.

Zájem o ně roste i v naší české kotlině. Návrhářka Markéta Martíšková se svou kolekcí z textilního odpadu vyhrála prestižní mezinárodní soutěž The Fashion Award, každým dnem známější Monika Drápalová zase recyklované materiály zařazuje téměř do všech svých výtvorů. Dozajista je tedy z čeho vybírat.

Co říkáte na naši módní předpověď vy? Našli jste mezi nadcházejícími trendy svého favorita? Napište nám do komentářů! Těšíme se na vaše postřehy.

 

Autoři: Radim Svačina a Laura Plačková