TOKYO 2020: nejudržitelnější olympiáda v historii | COPE

TOKYO 2020: nejudržitelnější olympiáda v historii

Není to poprvé, co se na našem blogu můžete dočíst o olympijských inovacích. Okrajově jsme se nadcházejícího sportovního svátku dotkli již v našem předchozím článků o palivech budoucnosti. Přišlo nám však, že ambiciózní vize, s jakou do přípravy olympiády organizátoři vstoupili, si zaslouží větší prostor, a tak jsme se rozhodli věnovat jí samostatný článek.

Olympijské hry si za svou existenci nevybudovaly pověst zrovna dvakrát ekologicky přívětivé akce. Je tomu rok, co světem proletěla zpráva o demolici Pyeongchangského olympijského stadionu, jehož stavba si vyžádala skoro 1,5 miliardy Kč. Kolikrát byl využit, ptáte se? Pouze pětkrát. Vyjma jednoho k-popového koncertu pouze během zahajovacích a závěrečných ceremonií olympijských a paralympijských her.

I z toho důvodu se snaží přípravný tým vylepšit olympijské renomé a nastolit tak nový standard pro pořádání podobných megalomanských akcí, při němž není třeba vyplenit místní přírodní i finanční zdroje bez ohledu na budoucnost. Na co se mohou návštěvníci těšit?

Medaile z odpadu

Ano, čtete správně. Před dvěma týdny skončila celonárodní sbírka starých mobilních telefonů, počítačů, tabletů a další elektroniky, ze které po recyklaci jednotlivých komponentů vznikne na 5000 zlatých, stříbrných a bronzových medailí pro všechny vítězné sportovce. Jejich podoba však zatím není známa - vítězný design bude veřejnosti odhalen během letošního léta.

Otázka nakládání s použitou elektronikou je pro oblast Východní a Jihovýchodní Asie palčivým problémem. Během posledních pěti let objem vyhozených zařízení vzrostl o 63 % a z regionu se tak stal největší producent e-odpadu na světě.

Robotí asistenti

Technologický gigant Toyota sestrojil pro potřeby olympiády celkem 16 robotů, kteří mají usnadnit zaměstnancům i návštěvníkům navigaci napříč areály, nabídnout aktuální informace, pomoci s překladem či asistovat handicapovaným s nošením zavazadel či jídla. Organizátoři se nechali slyšet, že od projektu očekávají “představení potenciálu podobných technologií pro širší využití v každodenním životě”.

Zdroj: blog.toyota.co.uk

Jako ze sci-fi filmu pak vypadají speciální asistenční obleky od Panasonic. Vnější exoskelety, které pomocí senzorů dokážou odhadnout zamýšlený pohyb a ulehčit tak například zvedání těžkých předmětů, plánuje firma poskytnout zaměstnancům letišť a skladů.

Taxi bez řidiče

Loňské léto odstartovaly první ostré testy autonomních taxíků, které úspěšně převezly první zákazníky rušnými ulicemi Tokya. Společnost Toyota do této technologie plánuje investovat na 500 milionů amerických dolarů s cílem nasadit ji do běžného provozu během roku 2021. Pokud vše půjde podle plánu, už během olympiády budou moci návštěvníci okusit, jaké je to nasednout do zadního sedadla a svěřit se rukou počítače na čtyřech kolech.

Zdroj: skynews.com

Jde to i obnovitelně

Od nechvalně známé tragédie ve Fukušimě, po které se Japonsko rozhodlo kompletně vzdát jaderné energie, stále roste podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu tohoto ostrovního císařství, a právě olympijské hry se mají stát přehlídkou alternativních zdrojů.

Napříč krajinou tak rostou nové solarní eletrárny a při stavbě olympisjké vesnice i samotných míst konání sportovních akcí se počítá s využitím sluneční i geotermální energie. Cílem je pohánět celou více než dvoutýdenní akci výhradně obnovitelnými zdroji.

Ani smítko nazmar

Pro boj s jednorázovými plasty byl organizační komisí vytyčen cíl využít alespoň ze 65 % znovupoužitelné materiály - zatím nejvyšší podíl v historii. Netýká se to však pouze nádobí nebo obalů, ale i méně zjevných zdrojů plastového odpadu, jakými jsou například jmenovky zaměstnanců či antidopingové sady.

Co nám dělá velikou radost je i fakt, že i slavnostní uniformy sportovců pro zahajovací a závěrečné ceremonie budou ušity z recyklovaných kusů oblečení.

Ambice a odvaha Japoncům dozajista nechybí. Nezbývá však než si počkat, zda se smělé plány podaří naplnit. My však podobným iniciativám rozhodně dáváme palec nahoru!

 

Autor: Radim Svačina