Souboj lidstva s plovoucím ostrovem odpadků nabírá na obrátkách | COPE

Souboj lidstva s plovoucím ostrovem odpadků nabírá na obrátkách

Málokdo z nás si dokáže představit, jak velký problém znečištění moří a oceánů doopravdy představuje. Jednou z nejpalčivějších otázek jsou obří nahromaděné plochy odpadků, z nichž tu největší můžeme najít v severní části Tichého oceánu.

Velká tichomořská odpadková skvrna nebo také Velký pacifický odpadový pás je souvislá masa smetí plovoucí na půli cesty mezi Kalifornií a Japonskem o rozloze zhruba čtyřikrát větší než Německo. Tvoří ji přibližně 1.8 bilionu kusů převážně těžko rozložitelných plastů a podle odborníků se navíc rapidním tempem rozrůstá.   

Ne každému je však osud takovýchto míst lhostejný. Před pěti lety se jeden “obyčejný”  nizozemský kluk rozhodl, že je načase s tím něco udělat. Navrhl novátorský systém čištění mořské hladiny a za stejným účelem založil neziskovku Ocean Cleanup, jejímž hlavním cílem je pomocí pokročilých technologií navrátit oceánům jejich dávno zvadlou krásu.

Boyan je živoucím příkladem toho, že nikdo z nás není tak malý, aby nemohl změnit svět. Po letech usilovné práce odstartovaly v září 2018 první týdny testování, po nichž se desítky jím navržených zařízení vrhnou právě na čištění Velké tichomořské skvrny. V krátkém videu níže se můžete podívat na to, na jakém principu Boyanův vynález pracuje.

Ocean Cleanup však není jedinou neziskovou organizací bojující s rostoucí hrozbou znečištění světových vod. Skupina aktivistů snažící se o osvětu v rámci této problematiky dokonce vydala pro pacifickou skvrnu vlastní pasy i měnu a usiluje o zařazení Souostroví odpadků (jak novou zem nazývají) mezi státy OSN - jedině pak by se dle jejich slov ostatní členské státy musely na řešení podílet.

Nový stát už stihl mezi svými řadami přivítat i slavné tváře, mezi nimiž nechybí například herci Chris Hemsworth nebo Judi Denchová. Iniciativě už dokonce vyjádřil podporu i samotný mluvčí Organizace spojených národů všimli Stéphane Dujarric. Světové oceány bez odpadků tak snad pomalu ale jistě přestávají být pouhou hudbou budoucnosti.

 

Autor: Radim Svačina

Foto: theoceancleanup.org