Recepty ze spíže, se kterými zůstanete fit i v době karantény | COPE

Recepty ze spíže, se kterými zůstanete fit i v době karantény

Pobyt doma vnáší do našeho jinak uspěchaného života spoustu změn. Jednou z nich může být i delší doba strávená u vaření. Většina z nás běžně odchází z domu ráno a vrací se v pozdějších hodinách, na vaření potom zbývá čas po večerech nebo o víkendu. Teď je tu ale úplně jiná situace. Náš život se přesunul do zcela rozdílné – domácí – dimenze, kde čas plyne pomaleji. Najednou je více prostoru pro rozvíjení kulinářských dovedností a zkoušení nových receptů. Ze spíží vytahujeme ingredience, na jejichž existenci jsme už skoro zapomněli. Nyní ale konečně nastává jejich čas.

Tým projektu Jíme zdravě přichází v pravou chvíli s novou kuchařkou Jíme zdravě ze spíže. Nečekejte žádné složitosti, tahle kuchařka si na nic nehraje. Najdete v ní 70 jednoduchých a zdravých receptů z běžně dostupných surovin. Některé z nich už možná máte doma. Příprava pokrmů navíc potěší všechny, kteří nechtějí trávit v kuchyni věčnost. Rychlé, zdravé a chutné recepty z poctivých a dostupných surovin zkrátka zvládne každý. 

Kniha je přehledně rozdělená do 4 kategorií – polévky, hlavní chody, svačiny a sladkosti. Autoři se zaměřili především na luštěniny, zdravější varianty dětských jídel, ryby, maso, ale i lehčí bezmasé pokrmy. Chybět nebude ani recept na nehnětený špaldový chléb, snídaňové bulky nebo super snadný tvarohový dezert ze 4 surovin.

Z každé kategorie jsme pro vás vybrali jeden recept. Třeba si některého z našich favoritů zkusíte připravit doma ještě dnes.

Topinky se sardinkami

Příprava: 25 minut | Tepelná úprava: 1 minuta | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 2

Budete potřebovat: 

  • 1 menší chilli paprička Cayenne (můžete vynechat)
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • 125 g sardinek ve vlastní šťávě
  • 2 plátky kváskového chleba
  • 1 stroužek česneku

Na pikantní olej:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • malá špetka chilli vloček (můžete vynechat)
  • sůl

Nejdříve si připravte sardinkovou směs. Očistěte chilli papričku, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na malé kostičky. Pažitku omyjte a nasekejte najemno. Ze sardinek slijte šťávu a poté sardinky smíchejte s nakrájenou papričkou a nasekanou pažitkou. Nyní si v toustovači (nebo na suché pánvi) opečte oba plátky chleba a připravte si pikantní olej – v misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, špetku chilli vloček a sůl. Opečené plátky chleba potřete stroužkem česneku, pomažte sardinkovou směsí, pokapejte pikantním olejem a podávejte.

Polévka se zázvorem a mrkví

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 25 minuta | Obtížnost: snadná | Počet porcí: 3

Budete potřebovat: 

  • 2 jarní cibulky
  • 20 g řepkového oleje
  • 2 lžičky čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
  • 400 g mrkve (očištěné a nakrájené na kolečka)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • ½ lžičky mletého chilli (můžete vynechat)
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • sůl, pepř

Jarní cibulku nakrájejte najemno. Do hrnce nalijte olej a cibulku na něm opékejte na středním plameni cca 1 minutu. Poté přidejte zázvor a po chvilce i mrkev a restujte cca 10 minut. Vše zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni, dokud mrkev nezměkne (cca 25 minut).

Po uvaření polévku odstavte a nechte chvíli vychladnout. Následně ji rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte solí, pepřem, chilli a pomerančovou šťávou. Před podáváním ozdobte každou porci lžící zakysané smetany.

TIP: Pro asijský nádech můžete polévku dozdobit čerstvým koriandrem.

Chilli con carne

Příprava: 10 minut | Tepelná úprava: 40 minut | Obtížnost: střední | Počet porcí: 4

Budete potřebovat: 

  • 100 g červené papriky
  • 100 g červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého chilli
  • 400 g mletého hovězího masa (10–15 % tuku)
  • 300 ml vyvaru (zeleninového, hovězího nebo drůbežího)
  • 800 g loupaných krájených rajčat z plechovky
  • 400 g předvařených červených fazolí
  • 240 g bílé rýže basmati v suchém stavu
  • čerstvý koriandr k podávání (lze vynechat)
  • sůl, pepř

Očistěte si červenou papriku a nakrájejte ji na menší nudličky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nakrájejte na plátky.

Následně si ve větší hlubší pánvi rozehřejte 1 lžíci řepkového oleje, přidejte nakrájenou papriku, cibuli, česnek, mletou sladkou papriku a mleté chilli a vše nechte smažit cca 3 minuty na mírném plameni. Poté do pánve přidejte mleté hovězí maso, zvyšte plamen na střední stupeň a za stálého míchání opékejte cca 15 minut. Nakonec do pánve nalijte vyvar a přidejte rajčata z plechovky, předvařené fazole, sůl a pepř; poté snižte plamen na mírný stupeň, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte za občasného promíchání vařit 20 minut.

Mezitím si v hrnci uvařte rýži basmati podle návodu na obalu (bílá rýže basmati se většinou vaří cca 10–15 minut na mírném plameni pod pokličkou v 1,5–2násobném objemu osolené vody).

Hotové chilli con carne podávejte s uvařenou rýží a čerstvým koriandrem.

Tvarohový koláč

Příprava: 30 minut | Tepelná úprava: 95 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 12

Budete potřebovat: 

  • 750 g měkkého tvarohu z papíru
  • 60 ml polotučného mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g rozinek
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 150 °C. Ve větší míse si metlou vyšlehejte tvaroh, mléko, třtinový cukr a vejce. Stranou si obalte rozinky v kukuřičném škrobu, přidejte je do těsta v míse a vše promíchejte. Poté si připravte dortovou nebo koláčovou formu (Į 20 cm), vyložte ji pečicím papírem (případně vymažte tukem) a nalijte do ní připravené těsto. Formu přemístěte do předehřáté trouby a pečte 90–95 minut při 150 °C.

Upečeny koláč nechte nejprve vychladnout v troubě s otevřenymi dvířky a následně ho dejte alespoň na 15 minut vychladit do lednice. Po vychlazení koláč nakrájejte na 12 dílků a podávejte.

 

Ochutnávku v podobě 20 receptů můžete stáhnout ve formě volně dostupného e-booku zde. Kompletní kuchařka Jíme zdravě ze spíže je nyní k dispozici v předprodeji.

Autor: Tereza Suntychová