Odpočinek od aktuálního dění? 4 knihy plné neobyčejných příběhů | COPE

Odpočinek od aktuálního dění? 4 knihy plné neobyčejných příběhů

Není divu, že teď všichni hltáme mediální sdělení plnými doušky. Aktuální krize je pro společnost velkou neznámou, která přináší řadu zásadních změn a výzev. Všichni chceme přirozeně vědět, co se děje a jaká nás čeká budoucnost. V době nejistoty může být opravdu těžké odpoutat se od neustálého přívalu nových informací.

Čas strávený doma ovšem může být příležitostí oprášit nenaplněnou ambici více číst, s níž se mnozí z nás dlouhodobě potýkají.  Vybrali jsme pro vás pár výjimečných příběhů, které třeba mohou někoho inspirovat ve vlastním směřování. Kdy jindy se zamýšlet nad naplněním a smyslem života než právě teď?

Meda Mládková – Můj úžasný život od Ondřeje Kundry

Noblesní sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková se zasloužila o spoustu velkých věcí. Svůj život zasvětila velmi aktivní podpoře českých umělců a jejich popularizaci, ať už v exilu nebo později v Praze, kde vybudovala Muzeum Kampa. Podařilo se jí objevit několik mimořádných výtvarných talentů včetně jednoho z prvních abstraktních malířů, Františka Kupky. Ve svém poslání pomáhat českému umění se nenechala ničím odradit a vždy odvážně šla za svým. Jak říkal její manžel Ivan Mládek: „Vydrží-li kultura, přežije i národ.“

Šimon Pánek – Aby dobro neškodilo od Davida Klimeše

Knižní rozhovor zprostředkovává nepřikrášlený příběh ředitele Člověka v tísni a výrazné osobnosti veřejného života. Publikace představuje proměny a vývoj humanitární pomoci z různých životních perspektiv Šimona Pánka. Nabízí pokorný i sebekritický pohled člověka, který se v této oblasti angažoval už jako student a vypracoval se až na vrchol oboru. Objevují se zde odpovědi na medializované otázky současnosti, jako je financování a celkové fungování neziskovek nebo vztah zdejší společnosti k migrantům.

Síla věcnosti Olgy Havlové od Anny Freimanové

Sborník vzpomínkových textů a rozhovorů vykresluje silnou osobnost Olgy Havlové optikou různých prostředí a období. Představitelka disentu, porevoluční první dáma a manželka Václava Havla se zde ukazuje jako silná a nekonformní žena. Patřila k signatářům Charty 77, založila Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, vydávala samizdatovou Edici Expedice. Později jako první dáma věnovala většinu času charitativní pomoci slabším prostřednictvím Výboru dobré vůle, za což byla v Norsku vyhlášena Ženou roku 1991. Osobnost, jejíž význam v české kultuře a historii je možná důležitější, než se může na první pohled zdát.

Sláma v botách 2 od Veroniky Kučerové

„Strhující vyprávění o cestě za skutečným životem, při které nezůstal kámen na kameni.“ Motto této nenásilně revoluční knihy mluví za vše. Jak to dopadá, když se člověk rozhodně překopat život od základů a vydat se za svými ideály? Autorka velmi čtivou a humornou cestou předává vlastní zkušenost přetavenou ve výpověď o lásce za časů ekologické krize. (Ne)dokonalé budování opravdového domova na vesnici, kde se hospodaří maximálně soběstačně a městskou anonymitu nahrazují sousedské vztahy. Koupí navíc podpoříte zodpovědné nakladatelství PeopleComm, které tiskne knihy maximálně ekologicky.

Napadá vás jiná inspirativní kniha? Dejte nám vědět na Facebooku. Jinak další tipy na smysluplné využití času v karanténě najdete na webu Koronapady.cz.

Autor: Tereza Suntychová