Mayamiko pomáhá africkým ženám z chudoby. Dává jim zkušenosti i vzdělání | COPE

Mayamiko pomáhá africkým ženám z chudoby. Dává jim zkušenosti i vzdělání

Na konci dubna jsme si v rámci Fashion Revolution Weeku připomněli tragédii bangladéšské oděvní továrny Rana Plaza, při které v roce 2013 zahynulo 1138 lidí. Na pracovní podmínky těch, kteří vyrábí naše oblečení, je ovšem třeba myslet v průběhu celého roku. Měli bychom se zaměřit na značky, které nic neskrývají a prosazují transparentní výrobní procesy. Mezi takové patří například značka etického a ekologicky vyrobeného oblečení Mayamiko. A jaký je její příběhy? 

Paola Masperi založila Mayamiko s přesvědčením, že jediný správný přístup k výrobě je udržitelná a etická móda. Za jejich produkty stojí tým švadlen a krejčích z Malawi, jednoho z nejchudších států světa. Značka má také v nabídce vyšívané kousky ze Srí Lanky, šátky z Myanmaru, šperky z Laosu nebo produkty z upcyklovaného hedvábí z Itálie.

Na fotografii: Lamia Jumpsuit

Mayamiko Trust 

V roce 2008, 6 let před založením samotné značky, rozjela Paola charitativní organizaci Mayamiko Trust. Učinila tak po návratu ze svých cest po Africe s cílem pomoci nejvíce znevýhodněným lidem v Malawi a dalších částech Afriky. Nabízí ženám z lokálních komunit možnost školení a vzdělávacích kurzů, například v oblasti krejčovství nebo chovu včel a poté je učí, jak tyto schopnosti zpeněžit. Absolventi školení mají následně možnosti vlastního podnikání, mnoho z nich se však rozhodne zůstat součástí značky Mayamiko. Značka plně financuje aktivity dílny a spolupracuje s ní prostřednictvím Mayamiko Fashion Lab, kde se oděvy vyrábí. 

Kvůli nedostatku hygienických pomůcek často dívky v nejchudších částech světa vynechávají až 4 dny vyučování měsíčně. Tento problém se však snaží společnost eliminovat a vyrábí pro ně hygienické pomůcky. Ty vznikají z přebytečných odřezků látek, čímž se také Mayamiko snaží plnit svou Zero Waste politiku. Zákazníci se mohou zapojit a pomoci příspěvkem, značka poté každou finanční pomoc zdvojnásobí. Z nákupu každého produktu navíc míří jedna libra právě na Mayamiko Trust. Tímto způsobem už bylo vybráno více než 20 tisíc liber a značka tak může podat pomocnou ruku stále více lidem.

Lokální materiály i výroba 

Textilie pochází z místního trhu v Malawi, kde obchodnice značky Mayamiko získávají exkluzivní, lokálně vyráběné materiály s tradičními africkými potisky. Díky lokální výrobě materiálů dochází ke snižování uhlíkové stopy a podpoře místní ekonomiky. Látky vystačí na výrobu pouze omezeného množství kusů, což dělá z každého produktu unikát. Oděvy jsou vyráběny ručně v solárně poháněné fair trade dílně kousek od Lilongwe, Malawi. Mnoho kousků je věnováno a pojmenováno právě po ženách z Mayamiko rodiny. 

Společnost Mayamiko je také podporovatelem hnutí Fashion Revolution, členem Ethical Fashion Forums 'Fellowship 500' a kampaně  Iprefer30 propagující ekologické praní oděvů.

Pestrobarevné kousky značky Mayamiko najdete na našich webových stránkách. Jsou mezi nimi například kousky z recyklovaných materiálů nebo organické bavlny.

Na fotografii: Sukně z lokálně vypěstované bavlny v Malawi  

Autor článku: Laura Plačková