Kočka nebo pes. Kdo je udržitelnější? | COPE

Kočka nebo pes. Kdo je udržitelnější?

Věděli jste, že  alespoň jednoho mazlíčka má doma na 60 % Čechů? Ročně vydáme z vlastních kapes na péči o všechny tuzemské psy a kočky asi 9 miliard korun, celosvětově tento byznys celkem spolkne až 55 miliard dolarů. Takový objem výrobků se už zákonitě musí projevit, a to především negativně. 

Pojďte se společně s námi podívat na to, jaký vliv má tento bohulibý koníček na naši planetu, ale hlavně to, jak jeho záporný dopad co nejvíce omezit

Krmivo, kámen úrazu

Nejpodstatnější součástí problému jsou krmiva. Na předních místech ve složení psího krmiva najdeme většinou různé druhy masa a obiloviny. Asi nemusíme vysvětlovat, jak problematická je produkce masa v kontextu boje s klimatickými změnami.

Podle nejhlasitějších kritiků vlastnění domácích zvířat tak vlastně zbytečně plýtváme přírodními zdroji na podporu něčeho, bez čeho by se lidstvo jednoduše obešlo. Naprostá většina krmiv je pak také zabalena do plastových obalů, jejichž objem se za život jednoho zvířete pěkně nakupí, zvlášť pokud nakupujeme malá balení. 

V neposlední řadě musíme myslet na to, jak běžná je mezi domácími zvířaty nadváha. Není neobvyklé, aby naši miláčci dostávali až o 20% krmiva více, než potřebují. Vyrábíme tak více jídla než je třeba, abychom tím zároveň škodili zdraví těch, na kterým nám záleží. 

Je však třeba na druhou stranu podotknout, že mnoho složek zvířecího krmiva vzniká jako vedlejší produkt při výrobě potravin určených pro lidskou spotřebu. To je z hlediska udržitelnosti výhodné, jelikož se tak omezí vznik odpadních produktů

Psi jako největší provinilci

Pokud vás zajímá, jak si jednotlivé zvířecí druhy stojí v žebříčku udržitelnosti, nemusíte už dále hledat. Jestli nevlastníte lva nebo tygra, je právě pes tím největším “zloduchem”. Jejich strava je náročná na maso, větší plemena ho navíc spořádají nemalé množství. Ti největší z nich bez obtíží i čtvrt tuny za rok. 

Žádnou výhrou pro životní prostředí nejsou ani exotická zvířata. Různé druhy hadů, papoušků nebo opic sice nezanechávají tu největší ekologickou stopu, ale jejich popularita jakožto domácích mazlíčků dokáže snadno ohrozit jejich populace ve volné přírodě. Stačí se podívat na odstrašující případ v podobě papouška šedého. 

O něco lépe si stojí kočky, a to čistě díky svému menšímu vzrůstu. Relativně nenároční jsou pak zvířecí vegetariáni, jako králíci nebo křečci. Pomyslnou zlatou medaili pak získávají akvarijní rybičky

Doktor na čtyřech nohách 

Abychom jen nehanili ty, co se nemohou bránit, je třeba vyjmenovat i jejich přínosy. Procházet životem společně se zvířecím parťákem skýtá mnoho benefitů pro naše fyzické i psychické zdraví. Majitelé mazlíčků mají například v porovnání s běžnou populací nižší krevní tlak a cholesterol, potažmo tedy i menší riziko infarktu

I sledování “obyčejných” rybiček v akváriu nebo hlazení kočky pak efektivně pomáhá bojovat se stresem, jehož nadbytkem v dnešní hektické době trpí nejeden z nás. Pro to, aby se vám od stresu ulevilo, dokonce stačí být se zvířetem pouze v jedné místnosti.

Všichni trpící úzkostmi zase jistě znají ten pocit, když se ve společnosti, kde se zrovna dvakrát nebaví, objeví pes žadonící o pohlazení. Živí tvorové mají zkrátka tu moc vylepšit náladu jako nic jiného na světě. 

Stejně podivuhodná je pak i jejich schopnost potlačovat bolest. Pacienti po operaci přicházející do kontaktu se zvířaty často musejí přijímat menší množství léků proti bolesti, než ti, co jsou sami. I to je důvod proč jsou psi, kočky nebo třeba koně  součástí široké škály terapií. 

Jak z toho ven?

Pokud se zvířat ve svém životě (stejně jako my) zkrátka nehodláte vzdát, máme pro vás několik málo doporučení, jak snížit jejich dopad na celou společnost. 

Nekupujte, adoptujte

Proč podporovat byznys s množením, když se napříč útulky najdou miliony zvířat, kteří vaší společnost ocení minimálně stejně jako to nejroztomilejší štěňátko zlatého retrívra? 

Zapomeňte na plast

V dnešní době není problém najít hračky s přírodních nebo recyklovaných materiálů jako je konopné nebo kokosové vlákno. Planetě udělají dozajista lepší službu než levný a nekvalitní plast.

Kastrace je základ

Jednoduché jako facka - čím méně zvířat, tím menší zátěž. Nikdy totiž nemůžete za své mazlíčky stoprocentně ručit - přírodě se někdy nedá odolat. 

Udržitelné krmivo 

My zatím nevíme o žádné bezobalové prodejně zvířecího žrádla, stojí tak za to poohlédnout se po udržitelných značkách, a to převážně na internetu. Pro psí slečny a štramáky doporučujeme například krmivo značky Yoggies. 

Pozor na toalety

Pokud váš mazlíček vykonává potřebu do oblíbeného silikagelu, je na čase zbystřit. Není totiž zrovna dvakrát prospěšný životnímu prostředí a navíc je to plicní karcinogen. Za nás doporučujeme raději výrobky z recyklovaného papíru nebo dřeva. 


Hraje pro vás při výběru krmiv a jiných zvířecích potřeb udržitelnost roli? Dejte nám vědět v komentáři na našem Facebooku!

 

Autor: Radim Svačina