Když celebrity nejsou lhostejné | COPE

Když celebrity nejsou lhostejné

Každý, kdo se snaží změnit svět k lepšímu, si zaslouží naši pozornost a obdiv. Někteří z nás však mají možnost díky své slávě a renomé zasáhnout svým sdělením daleko širší publikum. Vybrali jsme pro vás pětici inspirativních osobnostíveřejného života, které konají, namísto toho, aby pouze mluvili. Opravdová změna totiž začíná u každého z nás. 

Emma Watson

„Budu zdarma spolupracovat s kýmkoli, kdo je ochoten vyrábět organické a fair trade oblečení. Je nesmírně náročné přimět lidi se zajímat.”

Herečce a velvyslankyni dobré vůle UNICEF Emmě Watson je problematika udržitelné módy velice blízká. Před pár lety sama spustila vlastní web zaměřující se na etickou módu a přírodní kosmetiku. Při promo kampani pro svůj nedávný snímek Kráska a zvíře nosila pouze udržitelnou módu s cílem přenést ji blíže k mainstreamu a dokázat, že haute couture a etika se vzájemně nevylučují. 

Představitelka filmové Hermiony už spolupracovala s mnoha známými i začínajícími značkami, nás však nejvíce zaujala udržitelná capsule kolekce pro oděvní značku Zady

Mark Ruffalo

„Herectví je to, co mě živí. Pomáhá mi financovat vše ostatní, co dělám.” 

Výrazný enviromentalní aktivista a představitel filmového Hulka se netají svými, na i tak liberální Hollywood, progresivními názory. Soustředí se především na problematiku dostupnosti čisté pitné vody a je dokonce zakladatelem neziskové organizace Water Defense.

Dlouhodobě bojuje za druhou průmyslovou revoluci, která by zmírnila dopady té první a nastolila nové standardy pro udržitelnou výrobu. Ať už jste Markovým fanouškem či ne, rozhodně doporučujeme poslechnout jeden z podcastů, kde dopodrobna rozebírá, jak dosáhnout hmatatelné změny na úrovni jednotlivce. 

Petra Němcová

„Každý den máme tu moc dosáhnout změny pomocí vlastních vědomých rozhodnutí”

České modelce a moderátorce změnila v roce 2004 vlna tsunami celkový pohled na život a od té doby je hlasitou podporovatelkou boje s klimatickými změnami. Po tragédii následně vydala autobiografii, ze které šly všechny výdělky na pomoc dětem zasaženým přírodními katastrofami. Díky své obětavé charitativní práci byla jmenována speciální velvyslankyní Haiti. Od roku 2007 je též vegankou. 

Nijak se netají tím, že nosí jednotlivé kousky znovu a znovu, což je ve světě showbusinessu bohužel stále raritou. Sama pořizuje pouze takové oblečení, které se dá nosit alespoň třicetkrát. Nejlepší radou, kterou nabízí, je pak půjčování oblečení mezi přáteli. 

Shailene Woodley

„Věřím, že hmyz je budoucnost stravování.”

Není pochyb o tom, že s aktivismem to tato svéhlavá herečka a producentka myslí doopravdy vážně. Při protestech proti kontroverznímu ropovodu Dakota Access Pipeline byla dokonce zatčena policií. V pouhých 19 letech založila spolu se svoji matkou neziskovou organizaci All It Takes, která se věnuje vzdělávání a osvětě dětí ohledně udržitelnosti a zodpovědnosti k přírodě. 

Mimo jiné je také jednou z hlavních členek rady politické organizace Our Revolution, která se snaží voliče přimět k aktivnímu zapojení do politického procesu a k podpoře environmentálně progresivních kandidátů na lokální i celostátní úrovni. V červenci letošního roku se též vypravila na expedici do Sargasového moře s cílem zdokumentovat dopad plastových odpadů na oceánský život. 

Stella McCartney

„Většina mých zákazníků, ani nepozná, že nepoužíváme pravou kůži. A tak se ptám: proč ještě stále zabíjíme zvířata?” 

Dcera slavného člena Beatles si za svou kariéru dokázala vydobýt jméno nejznámější světové návrhářky udržitelné módy. Tato celoživotní vegetariánka ve svých produktech nepoužívá kůži ani PVC a její obchody běží na obnovitelné energii. 

Svou prací dokazuje, že se i takový kolos, jakým je módní průmysl, dokáže adaptovat na potřeby planety a svých zákazníků, pokud je přítomna dostatečná vůle. Pomocí hashtagu #itsnotjuststella pak na sociálních sítích propaguje i méně známé značky s podobným smýšlením, jako má právě ona.

 

Autor: Radim Svačina

Editor: Laura Plačková