Kam s nepotřebným oblečením? | COPE

Kam s nepotřebným oblečením?

V první řadě si musíme položit otázku, co lidi vede k tomu schraňovat oblečení, které nenosí. Kit Yarrow, výzkumník specializující se na psychologii spotřebitele, uvádí jako jeden z důvodů fakt, že lidé, jakožto častokrát iracionální stvoření, nenakupují realitu, ale fantazii. 

Ať už se jedná o velikost menší kalhoty či campingové oblečení pro někoho, kdo po celý rok nevyjede za hranice města, lidé zkrátka nakupují pro svou ideální představu sebe samých. To spolu v kombinaci se stále propracovanějšími marketingovými technikami vede k tomu, že i ti nejodolnější z nás mají doma oblečení, které by si zasloužilo dostat druhou (a občas i první) šanci. Průměrný Brit má podle nedávného průzkumu doma nepotřebné oblečení v hodnotě 200 liber, tedy asi 5700 Kč. Každý z nás si jistě dokáže představit množství jiných způsobů, jak by se daly tyto peníze využít. V následujících řádcích vám dokážeme, že jsou i jiné způsoby recyklování oblečení - výhodnější jak pro vás, tak ostatní - než jen jejich zužitkování jako hadr na mytí auta.

Přátelé a rodina

Nemusíte s každým párem bot ihned obcházet rozsáhlé příbuzenstvo a kamarády ze základky. Využijte toho, co o konkrétních lidech a jejich vkusu znáte a jistě ve skříni najdete něco, na čem vám nezáleží, ale někdo blízký to ocení, obzvlášť pokud se jedná například o nikdy nenošený, nevhodný dárek.

Kontejnery na textil

Každým dnem se rozrůstající síť kontejnerů na textil je jedním z nejjednodušších způsobů, jak se zbavit starého oblečení. Stačí pouze jednou za několik měsíců vytřídit spolu s plastem, sklem a papírem i nepotřebný textil. Nepleťte si však kontejnery na textil s odpadkovým košem. Místo v něm nemají špinavé kusy oblečení, koberce či kožichy. Před vhozením oblečeni zabalte do do plastikové tašky, aby se nepoškodilo od oblečení těch, kteří si je s odpadkovými koši pletou. Kontejnery provozuje v Česku vícero společností, a to jak firmy, tak neziskovky. Z nejrozšířenějších jmenujme žluté kontejnery náležící Diakonii Broumov, oranžové patřící společnosti Potex (ty najdete především v Praze) a nakonec sytě červené pomáhající Českému červenému kříži.

Internet

Asi nejmodernějším způsobem zbavování se oblečení, které nenosíme, je pomocí internetu či mobilních aplikací. Na těch nejpopulárnějších platformách, mezi něž patří např. Letgo nebo Vinted.cz, je založení účtu otázka několika málo minut. Pak už je jen na vás, kdy a kde oblečení nafotíte, krátce popíšete a následně nabídnete ostatním.

Second handy

Second hand bývá často první věc, která lidi napadne, pokud se hovoří o recyklaci oblečení. I když jich v České republice nenajdeme zdaleka tolik, jako v devadesátých letech, stále jsou zákazníky vítanou alternativou k obchodním domům. Na většině míst však nepočítejte s penězmi na ruku. Tzv. komisní prodej, pro second handy tolik typický, ve zkratce znamená, že za oblečení dostanete zaplaceno až v případě, že si ho někdo jiný zakoupí. Ani v opačném případě však nepočítejte s horentími částkami. Za jeden kus oblečení dostanete zpravidla několik málo desítek korun. Pokud se vám nechce obcházet jednotlivé second handy, můžete využít služeb jejich online variant a oblečení zaslat poštou.

Jehla a nit

Pokud vám nechybí manuální zručnost ani cit pro detail, není nic snazšího, než se vrhnout na tzv. upcycling neboli přetváření odpadu v něco užitečného. Když začnete s něčím jednoduchým jako jsou tašky, pásky, šátky či sukně, dozajista budete s výsledkem spokojeni. Na internetu najdete spoustu informací a rad do začátku i v češtině, popřípadě využijte kurzů šití či videí na Youtube.

 

Autor: Radim Svačina

Fotografie: Pexels.com, Pardubice.eu