Fenomén tiny house. 3 nejhezčí minidomky z lokální produkce | COPE

Fenomén tiny house. 3 nejhezčí minidomky z lokální produkce

V době, kdy se život ve městech stává čím méně dostupným, přichází na řadu alternativní způsoby bydlení. Fenomén tiny house zaplňuje stránky médií po celém světě. Jedná se o trend, který je dostupný pro širokou část společnosti bez nutnosti zadlužování na desítky let. Rozměrově skromné domky rovněž představují atraktivní volba ke klasickým chatám.

Život na pár metrech čtverečních přináší kromě ekonomické nenáročnosti několik dalších výhod. S menším prostorem jde ruku v ruce minimalizování zbytečně nahromaděných věcí, které zaplevelují každodenní život a stejně se téměř nevyužívají. Člověk se stává svobodnějším a nezávislejším.

Bydlení v opravdu malém prostoru navíc mnohdy přináší nový pohled na svět spolu s odklonem od čistě konzumního stylu života. Mimo to se nemusíte nijak extrémně omezovat. Současná nabídka minidomků myslí na vše, interiéry jsou sofistikovaně variabilní a minimalistické v pravém slova smyslu. 

Prefabrikovanou stavbu navíc lze zrealizovat během několika dní. Minidomky také představují značně menší ekologickou zátěž než běžné stavby, některé z nich jsou dokonce plně soběstačné. Řešení příbytku těchto rozměrů se stává výzvou také pro architekty. Vybrali jsme pro vás tři nejzajímavější lokální projekty.

Done

Jednoduchou montovanou dřevostavbu Done navrhl architektonický ateliér DDAANN. Domek si lze nechat kompletně postavit na klíč nebo přiložit ruku k dílu a ušetřit tím náklady. Jako bonus navíc investor ke stavbě obdrží sazenici stromu, jehož druh odpovídá obkladu interiéru. Použitý materiál se tak znovu navrací do koloběhu přírody. Na 12 metrů čtverečních se autorům podařilo vměstnat obývací pokoj a ložnici v jednom, kuchyňku s kamny, sprchu, toaletu a technickou místnost. I přes omezený prostor nechybí velkorysé úložné prostory nebo kuchyňský stůl. Tiny house Done je jako dělaný pro umístění do panenské přírody a překážkou mu není ani členitý terén. 

K dispozici jsou tři varianty, přičemž jejich cena začíná na 365 tisících korun. Základní provedení CORE dostanete bez zařizovacích prvků, jako je kuchyň, toaleta či kamna. Plně soběstačná varianta OFFGRID nevyžaduje napojení na sítě, elektřina se získává se solárních panelů, topí se kamny a voda se čerpá z nádrže. Nejluxusnější verze GLAMP je plně vybavená. Kompletní zařízení vyniká  především jasanovou kuchyní, kohoutky v matně černé úpravě, corianovou kuchyňskou deskou, nábytkem z jasanu i praktickým napojením na kořenovou čističku.

Zdroj: tinyhousedone.com

Blokki

Domky vyrobené z vyřazených lodních kontejnerů, to jsou Blokki. Recyklované architektuře se rozhodly věnovat matka s dcerou v rámci společného projektu pro víkendové i trvalé bydlení. Výhodou objektu je jeho jednoduchá demontovatelnost, krátká doba dodání i zkompletování a možnost individuálního uzpůsobení. 

Zdroj: blokki.cz

Původně skladovací kontejner slouží jako nosná konstrukce, která se opracuje a zaizoluje. Kontejnery lze navzájem kombinovat jako moduly a vytvořit tak objekty různých velikostí. Jak říká motto Blokki, jedná se o „energeticky úsporné řešení zaručující nízké provozní náklady“. Vzorovou chatu Blokki tvoří dva kontejnery poskytující obytný prostor o velikosti 54 metrů čtverečních. Na realizaci se můžete zajet po domluvě podívat, stojí v chatové osadě nedaleko Havlíčkova Brodu.

Ark-Shelter

Soběstačné chatky Ark-Shelter vyvinuli studenti architektury jako alternativu k hektickému životnímu stylu, kdy člověk vyhledává únik od stresu a každodenních povinností. Jejich projekt je založený na jednoduché, dostupné a detailně promyšlené stavbě se vším všudy. Vizuálně čistý objekt má svým minimalistickým provedením splynout s okolní krajinou. 

Zdroj: ark-shelter.com Foto: BoysPlayNice

Skromná forma v sobě skrývá důmyslně řešený interiér, kde má vše svou funkci. Prostor dělí centrální black box s výsuvnými či sklopnými prvky na všech stranách. Model s příznačným názvem „Into the wild“ se pyšní prosklenými plochami po všech stranách, a to i na stropě. Horizontální prosklení nad postelí tak umožňuje usínat s pocitem jako pod širou oblohou.

Zdroj: ark-shelter.com Foto: BoysPlayNice

Napadají vás podobné projekty? Napište nám tipy do komentářů na Facebooku

Autor: Tereza Suntychová

Editor: Laura Plačková