Bio jídelníček! Proč je lepší než ten běžný? | COPE

Bio jídelníček! Proč je lepší než ten běžný?

Kromě předsevzetí, že přestanete nakupovat zbytečné kousky oblečení, které vám pak jenom zabírají místo ve skříni, jste možná letos přidali ještě jedno – jíst lépe. Určitě přemýšlíte nad tím, co jíte, a zajímáte se o původ potravin, které se objeví na vašem talíři, a proto občas zařadíte do svého jídelníčku i bio potraviny. Nebo z nich vaříte pokaždé? Jak takový bio jídelníček vypadá a opravdu ho můžeme považovat za hodnotnější než ten běžný?

Výživnější bio potraviny mají i své nevýhody

Každý jídelníček by měl obsahovat bio potraviny, o tom není pochyb. Jsou čerstvější, na důležité vitamíny i minerály bohatší a mají plnější chuť, protože dostaly možnost dozrát nebo vyrůst přírodní cestou, tedy pomocí tradičního ekologického zemědělství. U certifikovaných bio potravin máte jednoduše jistotu, že váš budoucí oběd nezanechal na naší planetě téměř žádnou negativní stopu, protože nebyl po celou dobu jeho pěstování a sklízení či chování ošetřen nežádoucími chemikáliemi. Nevyrostl ani z geneticky upravených semen a při jeho zpracování do něho nebyly přidány žádné konzervanty nebo barviva, se kterými by „lépe“ chutnal nebo vydržel déle čerstvý.

I přes nepopiratelné výhody existuje pár věcí, které vás můžou od nákupu bio potravin odradit. K nejskloňovanějším nevýhodám patří vyšší cena. Mělo by být standardem, aby si potraviny té nejlepší kvality mohl dovolit každý z nás, ale potraviny v běžných obchodech nebo supermarketech jsou ještě stále cenově dostupnější. Cena bio potravin je vyšší, protože ekologický způsob zemědělství je ekonomicky náročnější. Pokud se totiž nepoužívají chemická hnojiva ani postřiky, mohou se vyskytnout škůdci, kteří část úrody zničí. U chovu zvířat je pak nákladnější krmivo, a navíc přirozenou cestou trvá déle, než zvířata vyrostou. Proto se vyplatí hledat. Možná vás to bude stát víc času a úsilí než objemný nákup v supermarketu, ale investice do vašeho zdraví se vyplatí, co říkáte? Najděte si lokálního pěstitele čerstvé zeleniny a ovoce, choďte na farmářské trhy, pro domácí vajíčka nebo k poctivým řezníkům pro maso.

Všimli jste si, že někteří lidé kupují „lepší“ potraviny jako dárky pro své blízké?

Kromě ceny může někdo za nevýhodu považovat i nižší trvanlivost, která ale samozřejmě závisí i na způsobu skladování jídla. Je ale pravdou, že bio potraviny pořídíte tak čerstvé, že mohou začít plesnivět dřív, než jste u běžných potravin zvyklí, proto například ovoce a zeleninu snězte nejlépe do druhého až třetího dne od nákupu.

Jak poskládat bio jídelníček na celý den?

  • Snídaně: Bio ovesná kaše se lžící jogurtu z bio eko farmy doslazená bio medem
  • Dopolední svačina: Bio jablko nebo hruška nastrouhané a smíchané s hrstí ořechů
  • Oběd: Bio pstruh na másle se zapečenou bio dýní, granátovým jablkem a rukolou
  • Odpolední svačina: Salát z bio zeleniny s jogurtovým bylinkovým dresingem z jogurtu z eko farmy a domácích bylinek
  • Večeře: Zapečené bio brambory s bio brokolicí a domácím vejcem

 

Vyvážený jídelníček nadevše

Základem je nepřestat používat selský rozum. Ne vždy seženete všechny potraviny v bio kvalitě, proto dejte přednost pestrému a vyváženému jídelníčku, ve kterém bio potraviny s těmi běžnými prostřídáte. Bio potraviny nezařazujte jako něco výjimečného nad rámec běžných jídel. Stejně jako běžná jídla mají svou kalorickou hodnotu, která se vám započítá do denního příjmu.

Jak vypadá vyvážený jídelníček?

Každý člověk může mít svůj ideální zdravý jídelníček odlišný, mrkněte třeba na zajímavý Ted Talk Erana Segala. Záleží na vašem životním stylu, zdraví, ale taky postoji či přesvědčení. Někdo vyhledává jídla s nižším obsahem tuku, jiný omezuje sacharidy a drží se low carb režimu, další je vegan a někdo je vyznavačem raw stravování. Podle obecných doporučení výživových poradců by měl běžný vyvážený jídelníček obsahovat:

Bílkoviny

Je třeba ohlídat si dostatečné množství živočišných i rostlinných bílkovin, tj. 0,8 – 1,3 g na 1 kg vaší ideální hmotnosti, nejlépe v poměru 50:50 bývá složité. Když sníte 100 g kuřecího masa, dáte si jen 20 g bílkovin, a kde vzít zbylých cca 50 g? Bílkoviny tedy do jídelníčku doplňujte v podobě kvalitního masa, luštěnin (včetně sóji) vajec a neslazených mléčných výrobků.

Zelenina a ovoce

Každý den si dejte několik kousků zeleniny a alespoň jeden kousek ovoce. Ovoce si ale dopřejte raději dopoledne, protože obsahuje více cukru, tak ať ho stihnete spálit.

Tuky

Vybírejte si ty zdraví prospěšné, jako jsou kvalitní oleje, máslo nebo ghí. Zobejte oříšky a semínka a nezapomeňte na superpotravinu avokádo, které sice patří mezi ovoce, ale z 80 % ji tvoří právě zdravý tuk.

Sacharidy

Tady buďte obezřetnější. Sacharidy se dělí na jednoduché a komplexní. Jednoduchým cukrům, na které narazíte ve sladkostech, ale i průmyslově zpracovaných polotovarech, se vyhněte. Vybírejte si sacharidy komplexní, které najdete v hnědé rýži, quinoe, kuskusu, luštěninách, ovesných vločkách nebo celozrnném a grahamovém pečivu.

Tak jak bude letos vypadat váš jídelníček?

 

Autor: Nikola Nevečeřalová

Zdroje: 1, 2