Aplikace Alpaka usnadní cestu k udržitelnému šatníku | COPE

Aplikace Alpaka usnadní cestu k udržitelnému šatníku

Přejít na udržitelný šatník a změnit způsob nakupování oblečení může být výzvou. Aplikace Alpaka umí pomoci ve třech krocích. Dostanete své nákupy pod kontrolu, zbavíte se nepotřebného oblečení a navíc objevíte nové udržitelné značky.

„Fast fashion oblečení nekupujeme levně, ale na dluh. Na dluh vůči naší planetě, lidem, které ho vyrábějí i vůči nám samotným. Alpaka má toto měnit, ale aby toho byla schopná, potřebuje vás!“

Příběh o založení Alpaky vychází z touhy po změně módního průmyslu, s níž se setkala zakladatelka Steffi Černá. Během studií se postupně dozvídala, jaké nástrahy se ukrývají za jedním tričkem za dvě stovky. Na základě toho potom přehodnotila vlastní přístup ke konzumování módy. Mimo to se rozhodla dále šířit povědomí o problematice současného módního průmyslu, aby lidé začali nad svým spotřebním chováním přemýšlet. 

„Díky studiu na VŠ jsem se až příliš často dostávala k informacím o výrobě našeho oblečení. Objevila jsem tak svět plný vykořisťování, neúcty k lidské práci, životu ale i životnímu prostředí. Vytvořila se ve mně tak naprostá nechuť k nakupování v tradičních řetězcích. Přestala jsem nakupovat a žila jen z oblečení, které jsem si už nakoupila a světe div se, bylo ho hodně, pořád mnohem víc, než jsem byla schopná unosit,“ vysvětluje Černá.

Aktuálně si aplikaci mohou stáhnout uživatelé iPhonu. Pracuje se ovšem na vývoji nové verze, která bude dostupná pro všechny mobilní operační systémy i pro desktop. Funkce Alpaky se dělí do tří oblastí. Najdete zde záložky My Wardrobe, Stores a Swap.

My Wardrobe: Analýza šatníku pomocí cost per wear

V aplikaci si můžete zanalyzovat šatník a zjistit, co nosíte a co ne. Funguje to jednoduše. Vyfotíte daný model, zadáte údaje o ceně a počtu nošení a aplikace vám vypočítá CPW (cost per wear), tedy cenu za jedno nošení. Každé další nošení stačí jen zadat do aplikace a sledovat, jestli se nákup opravdu vyplatil. Je přitom dobré si uvědomit, že průměrný Čech má v šatníku 150 kusů oblečení, ale pravidelně nosí pouhých 30 kusů.

Stores: Udržitelné značky na jednom místě

V Alpace máte přehled udržitelných a lokálních značek na jednom místě. Záložka Stores skrývá pouze produkty od ověřených a férových výrobců. To vám umožní změnit nákupní návyky a podporovat značky, jejichž podnikání opravdu dává smysl. Zakoupený kousek potom zadáte do aplikace a pozorujete, jestli se nákup vyplatil a jak dlouho vydrží.

Online swap s přáteli

„Nevíte, co s nenošeným oblečením? Nevyhazujte ho! 4 z 5 kusů oblečení končí na skládce a Alpaka to chce změnit. Nabídne tak vaše nenošené oblečení vašim přátelům nebo lidem v okolí.“

Cesta k slow fashion je dlouhá a trnitá, ale právě inovativní projekty jako Alpaka mohou pomoci změnit věci k lepšímu. Jsme rádi, že součástí tak smysluplné mise může být i COPE! ♡

Znáte další projekty, které pomáhají měnit módní průmysl k lepšímu? Napište nám o nich na Facebooku nebo Instagramu.

Autor článku: Tereza Suntychová