7 nejzajímavějších zelených staveb | COPE

7 nejzajímavějších zelených staveb

ACROS Fukuoka

Fukuoka, Japonsko

Japonské velkoměsto Fukuoka je skoupé na zelená prostranství, a tak se architekt Emilio Ambasz rozhodl jedno z posledních takových míst plánovanou výstavbou kancelářské budovy co nejméně narušit. Co mohlo snadno být klasickou prosklenou kancelářskou krychlí, se nyní stalo vzorem pro efektivní spojení města a přírody.

Zahradní terasy sahající až do výšky 60 metrů pokrývá na 35 000 rostlin a stromů, které pomáhají uvnitř budovy konstantní teplotu bez výkyvů, a snižují tak její energetickou náročnost. Navíc poskytují vítané útočiště ptákům a různým druhům hmyzu. Pod zelenou střechou nenajdeme pouze kanceláře a obchody, své místo tu našla i prostorná koncertní síň.

 

Kalifornská akademie věd

San Francisco, USA

I když následující budova vypadá na první pohled jako z archivního sci-fi filmu, nenajdeme v ní základnu mimozemšťánů, ale rozsáhlé přírodovědecké muzeum s planetáriem, vodním světem a umělým deštným pralesem. 

Sídlo Kalifornské akademie věd vzniklo sloučením a rekonstrukcí dvanácti původních objektů. O energii se zde stará 60 000 solárních panelů, díky otevřenosti interiéru si pak 90 % budovy vystačí s přírodním světlem. Celá střecha o rozloze 12 000 m2 je pokryta souvislou vegetací, kterou občasně rozruší jen futuristická okna. A pak že muzea nemohou být zajímavá.

 

Hemloft

Whistler, Kanada

awol.junkee.com

Toto lesní obydlí svým tvarem nápadně připomínající vejce se může pyšnit nejen neotřelým designem, ale i neméně zajímavým příběhem svého vzniku. Nápad na jeho stavbu se zrodil v hlavě Joela Allena, který po několika kariérních neúspěších a následnému nedovršení plánu odejít do důchodu ve 26 letech, začal pravidelně vyrážet na procházky lesem. Společníkem mu byl pouze starý hippie, co si nechával říkat Old Man John (Starouš John). A právě při jednom z těchto výletů vstoupila Joelovi idea Hemloftu do hlavy. 

Na půdě, která mu nepatřila, a z recyklovaných materiálů, které sehnal přes internet, tak spolu s kamarády postavil ilegální příbytek, kterému netrvalo dlouho dostat se do designových časopisů a stát se ikonou guerilla housingu. Podle nás naprosto ideální pro víkend v přírodě, máme pravdu?

 

Sustainability Treehouse

Glen Jean, Spojené státy americké

www.archdaily.com

Druhý z domů na našem seznamu ležící v samém srdci lesa se nazývá Sustainability Treehouse. A jelikož má udržitelnost přímo v názvu, je právě odpovědnost k přírodě jeho samotnou podstatou. Disponuje totiž vlastním systémem filtrace dešťové vody, větrnými turbínami a solárními panely, což mu umožňuje udržovat si nulovou energetickou bilanci. 

I když se nejedná o kontinuálně obývaný prostor, jen zřídka kdy v něm není rušno. Pravidelně se zde koná jamboree amerických skautů, starší návštěvníci pro změnu jezdí obdivovat unikátní design a prohlédnout si výstavu o lokálních a světových ekosystémech.

 

Bosco Verticale

Milán, Itálie

Při návštěvě Milána byste rozhodně neměli opomenout nejslavnější zelený mrakodrap na světě, Bosco Verticale (v překladu Vertikální les). Ten se od okolních sídel bank, agentur a pojišťoven liší na první pohled svou živoucí fasádou. 

Dvě věže pokrývá různorodá vegetace o celkové ploše 20 000 m2, která produkuje vlhkost, filtruje CO2 a prach, udržuje stabilní klima uvnitř budovy a chrání interiér od hluku a radiace. Ve spolupráci s odborníky byly rostliny před osazením budovy pěstovány dva roky v botanických zahradách pouze pro tento účel. 

Finalizace stavby ostře sledovaného projektu musela být kvůli mnoha komplikacím několikrát odložena, od jejího otevření v roce 2014 se však stala ikonou symbiózy člověka a přírody.

 

Vinařství Shilda

Kvareli, Gruzie

www.archilovers.com

Na pomezí Evropy a Asie leží maličká země skrývající netušené krásy a panenskou přírodu, ve které se dobře daří kromě jiného i vinné révě. V gruzínské vesnici Shilda se nachází vinice a degustační prostor, který by mohly závidět i ty nejproslulejší francouzské vinařské oblasti. 

Díky umnému využití dotací prošlo celé zařízení v posledních letech kompletní renovací, během které bylo vyměněno téměř vše od žárovek až po bojlery, což vedlo ke snížení spotřeby elektřiny o 60 procent. Z vinařství se stal vyhledávaný turistický cíl a dle slov majitele se celá proměna pozitivně podepsala i na kvalitě vína.

 

Muzeum zítřka

Rio de Janeiro, Brazílie

V jedné z nejnebezpečnějších částí Ria vzniklo pod taktovkou proslulého architekta Santiaga Calatravy světově ojedinělé muzeum schraňující sbírky týkající se přírody, vesmíru a lidského vlivu na planetu. Konceptem muzea je idea, že zítřek začíná dnes a je pouze na nás, jakou budoucnost vytvoříme. 

O energii se starají rotační solární panely, které doslova putují za slunečním svitem, chlazení má pro změnu na starost čerpadlo na vodu z chladných hlubin Guanabarského zálivu.

 

Autor: Radim Svačina