4 důvody, proč dát minimalismu šanci | COPE

4 důvody, proč dát minimalismu šanci

Pokud si myslíte, že minimalisté žijí v holobytech, jedí na zemi, chodí v jednom tričku a vlastní jen dvoje spodky, jste na omylu. Minimalismus není pouze o tom zbavit se nepotřebných věcí. Jeho podstata se skrývá v tom naučit bez nich žít, aniž byste se cítili omezeni a ovlivněni trendy, které vám podsouvají věci, jež by vás měly zaručeně učinit šťastnými. Problémem totiž není spotřeba, ale povinná spotřeba, jak říká Josh, jeden ze zakladatelů nejpopulárnějšího světového blogu o minimalismu. Věc, co si pořídím, nebo člověk, se kterým se bavím, patří mezi rozhodnutí, která by měla vždy záležet pouze na vašem vlastním uvážení.

Zajímavé je, že minimalisty se často stávají velmi úspěšní lidé, kteří minimálně na poli profesním dospěli ke svému pomyslnému cíli. Dosáhli svého snu, který je ale překvapivě ke kýženému happy endu nedovedl. Jsou to lidé, kteří vydělávají miliony ročně, koupili si snad vše, co se koupit dá, a záchodů měli v domě víc, než členů domácnosti. Přesto šťastní nebyli. Po přečtení a zhlédnutí mnoha příběhů lidí, kteří se vydali na cestu minimalismu, nás napadlo hned několik důvodů, proč by to mohlo být zajímavé i pro nás běžné smrtelníky.

Chci začít žít jako minimalista. Co z toho budu mít?

1. Žádný zbytečný stres

První krok bude těžký, o tom žádná. Nastane čas zbavit se věcí, o kterých jste si dříve mysleli, že vám na nich záleží. Chtě nechtě vás přepadne nostalgie. Jenže věci neuchovávají vzpomínky. Ty si nesete s sebou ve své hlavě. Takže vyhrnout rukávy, přistavit kontejner nebo krabice a jde se na to. Kdo by si taky schovával deníček, ze školy v přírodě z 5. třídy? Já už ne, právě jsem ho vyhodila…Samozřejmě do tříděného odpadu!

Pokud jste se rozhodli jít do opravdu radikální „čistky”, vyzkoušejte pravidlo 3 týdnů. Veškeré věci, které vlastníte – kartáček na zuby můžete nechat na svém místě – poskládejte do krabic a ty postavte třeba doprostřed obýváku. Předměty, které z nich za 3 týdny postupně vytáhnete a použijete, ke svému životu opravdu potřebujete. Zbytku se můžete bez výčitek zbavit. Prodejte je, nebo darujte lidem, kteří z nich budou mít radost a hlavně užitek. Uvidíte, jak se vám uleví. Každodenní stres z toho, že nemáte co na sebe,či se nemůžete rozhodnout, který hrnec se na přípravu těstovin hodí víc, bude rázem pryč. Jednoduše tak najdete rovnováhu, která vás ze spáru konzumu ve finále vysvobodí.

Když máte roztříděné hmotné věci, zkuste si „uklidit“ taky v myšlenkách. Míváte sem tam pocit, že vám snad praskne hlava a chodíte si ji čas od času pročistit, ať už sportem, meditací či krátkou procházkou? Je potřeba se na průvan zaměřit důkladněji. Většina hromadících se myšlenek a nápadů totiž představují vaše odložená rozhodnutí. Zahoďte odpověď 'uvidíme'. Své myšlenky postupně z mysli vytáhněte, klidně je vypisujte i na papír, a snažte se je rozuzlit. Jakmile je vyřešíte, každý další den začnete s čistým štítem.

2. Svůj vlastní osobitý styl

Nyní už vlastníte jen oblečení, které opravdu nosíte, tak si ho važte. Skoncujte jednou provždy s lacinými „hadry“,které se vyrábí v nuzných podmínkách, navíc z umělotin, a vy jste si je pořídili jen proto, že byly ve slevě. V případě, že se chystáte svůj výběrový šatník doplnit, vždycky přemýšlejte, jestli vám nový úlovek ke stávajícím kouskům sedne.

Můžete si zkusit uspořádat svůj nový minimalistický šatník podle nejrůznějších pravidel. Existuje jich nespočet. Řadí se mezi ně například Project 333, který tvrdí, že si v pohodě vystačíte se 33 kousky, nebo to zkuste s Capsule Wardrobe podle COPE. Na mě úplně nejlépe zafungovalo nepsané pravidlo oblíbenosti. Všechno oblečení, které teď vlastníte, totiž patří mezi vaše oblíbené kousky. Pokud ne, třiďte dál. Já jsem právě odnesla další tašku oblečení do „bílého“ kontejneru a cítím se prostě skvěle.

3. Bohatší život

Teď si myslíte, že jsem se zbláznila. Vždyť píšu, že minimalisté neholdují penězům a příliš jich ve svém životě nepotřebují. A o tom to přesně je. Kdo, si myslíte, že žije bohatší život? Ten, kdo si vypěstuje úspěšnou kariéru a uznání v oboru, koupí si všechny nejmodernější vymoženosti, protože pro svou emocionálně strádající upracovanou duši hledá potěchu, nebo ten, který má luxus v podobě dostatku času, láskyplných rodinných i přátelských vztahů a naplno se věnuje aktivitám či koníčkům, které ho zkrátka baví?

4. Mnohem méně odpadu

Díky životnímu stylu ve jménu minimalismu ze svého každodenního spotřebního života odstraníte spoustu odpadu.Snížením počtu zbytečných nákupů a pomocí vlastní uvědomělosti se oprostíte od unáhlenosti, a tím pádem za sebou budete na naší planetě zanechávat mnohem menší stopu. Proto se budete cítit ještě šťastnější a vaše mysl svobodnější.

Čtyři důvody vám nestačily? Mrkněte, jak žijí nejznámější čeští minimalisté.

„Schraňujte kolem sebe lidi a využívejte věci. Nikdy ne naopak. To totiž nefunguje”, opakují Ryan a Josh, světové vzory minimalismu neboli The Minimalists.

 

Autor: Nikola Nevečeřalová

Foto: Pexels