Vyrobte si luxusní pleťový krém. Jednoduše a v bio kvalitě | COPE

Vyrobte si luxusní pleťový krém. Jednoduše a v bio kvalitě

Pokud patříte mezi fanoušky biokosmetiky, zkuste si sametově jemný krém tentokrát vyrobit vlastnoručně. Možná budete sami překvapeni, jak kvalitní produkt je možné v domácích podmínkách snadno vytvořit. Výsledkem bude voňavý hydratační krém s lehkou konzistencí, který se rychle vstřebá.

Není k tomu zapotřebí nic složitého, vlastní pleťový krém zvládne připravit každý. Postačí pár ingrediencí, běžné kuchyňské vybavení a hodina času. Kromě toho ušetříte, za cenu jednoho přírodního značkového krému jich vyrobíte minimálně pět. Ideální na období před Vánoci, kdy sháníte dárky pro kamarády a rodinu.

Složení si můžete namixovat z kvalitních surovin na míru své pleti a k tomu navíc přidat oblíbenou vůni. Budete tak přesně vědět, co daný výrobek obsahuje. Nemusíte se bát ani krátké trvanlivosti, výrobek vydrží minimálně 6 měsíců. Docílí se toho díky přidání pár kapek konzervantu Cosgard, který je certifikovaný pro použití v biokosmetice.

Jaký olej zvolit?

Jednou z hlavních složek krému je rostlinný olej nebo směs různých druhů olejů. Můžete si zvolit svou kombinaci podle dostupnosti a typu pleti. U oleje také vybíráte jeho kvalitu podle způsobu zpracování, přičemž nejvíce cenných látek obsahují bio oleje lisované za studena. Přinášíme shrnutí blahodárných účinků a vhodnosti vybraných olejů.

Mandlový nebo  meruňkový olej je vhodný pro suchou a citlivou pokožku. Šípkový je plný vitamínů A, C a E, dobře se postará o mastnou i zralou pleť. Arganový je vhodný pro všechny typy pleti včetně zralé, suché a poškozené. Jojobovýpatří ke stálicím ve výrobě kosmetiky. Rozumí si se suchou, normální, smíšenou i mastnou pletí se sklonem k akné. Můžete klidně využít i běžně dostupný slunečnicový olej v bio kvalitě, který má vysoký obsah vitaminu E a hojící účinky. Nabídka rostlinných olejů je opravdu bohatá, mezi ostatní patří například malinový, mrkvový, avokádový, pupalkový a další.

Budete potřebovat (na 100 ml krému)

  • 50 g destilované vody
  • 7 g emulgačního vosku Olivem 1000
  • 25 g olejů
  • esenciální olej (např. levandule, růže, pomeranč, heřmánek)
  • konzervant Cosgard
  • vitamin E
  • 5 g glycerinu (volitelné pro podporu hydratace)
  • lékárenský líh na dezinfekci pomůcek (případně lze nádobí vyvařit)
  • pomůcky: kovová/skleněná miska, hrnec na vodní lázeň, tyčový mixér, lžička, kuchyňská váha, nádoba na krém (např. zavařovačka)

Postup

  1. Než začnete, je potřeba pomůcky sterilizovat vyvařením v horké vodě nebo pomocí lékárenského lihu.
  2. V misce si odvažte 70 gramů destilované vody, dejte zahřívat nad vodní lázní. Až se objeví malé bublinky, přidejte 7 gramů emulgačního vosku Olivem 1000 a rozmíchejte lžičkou. Po rozpuštění vosku vařič vypněte.
  3. V jiné misce si navažte 25 gramů olejů a 5 gramů glycerinu. Oleje přidejte do směsi rozpuštěného vosku a vody, následně promíchejte.
  4. Misku s ingrediencemi vložte do studené vodní lázně pro urychlení tuhnutí. Po zchladnutí vše dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.
  5. Přidejte 5 kapek vitaminu E a 16 kapek konzervantu Cosgard, poté opět mixujte.
  6. Nakonec zbývá jen dodat oblíbenou vůni pomocí esenciálního oleje a nakonec zamíchat. Postačí 10–14 kapek podle intenzity voňavé esence.

Teď už je krém hotový! Můžete s ním naplnit třeba dvě menší zavařovačky nebo staré obaly od krémů. Ozdobit nálepkou s popiskem a máte připravený voňavý vánoční dárek.

Autor: Tereza Suntychová