Příprava na letošní dovolenou. 7 stylových míst v Česku | COPE

Příprava na letošní dovolenou. 7 stylových míst v Česku

Vše nasvědčuje tomu, že se letos sezónní cestování přesune z cizích krajů do zdejších luhů a hájů. Neobvyklou situaci lze ovšem brát pozitivně, a to z více úhlů pohledu. Naskytá se příležitost objevovat výjimečná místa v Česku, o jejichž existenci předtím mnozí z nás možná neměli ani ponětí. Kromě toho se touto cestou podpoří lokální ekonomika. V neposlední řadě bude mít snížení leteckého provozu příznivý dopad na planetu – méně letadel zjednodušeně znamená méně skleníkových plynů.

Vydejte se s námi na prohlídku sedmi ubytovacích zařízení, která vynikají nekonvenčním pojetím a vyladěným designem. Na své si přijdou batůžkáři i nároční cestovatelé.

Butikový hotel Mezi plůtky

Butikový hotel vyladěný do posledního detailu najdete v původním venkovském stavení s dvousetletou historií. Majitelka a zároveň i architektka a designérka v jedné osobě se rozhodla opuštěný objekt proměnit v útulné místo plné života. V Čeladné, v samém srdci Beskyd se tak můžete ubytovat v jednom ze čtyř důmyslně zařízených pokojů plných vytříbeného designu. Odpočinout si v bylinkové zahradě a zchladit se v přírodním bazénu. „Mezi plůtky je příběh o oživení starého domu v čisté krajině, o vyslovení se skrze místní a tradiční materiály. Mezi plůtky je první z míst, které jsem si vysnila,“ vysvětluje majitelka Daniela Hradilová.

Foto: Romana Bennet

Foto: Romana Bennet

Chateau Třebešice

Zrekonstruovaný venkovský zámek nedaleko Kutné Hory ztělesňuje harmonické spojení renesance a současného umění. Najdete tu to nejlepší od předních českých umělců, jako je Jiří David, Kryštof Kintera nebo Eva Koťátková. Díky citlivé renovaci vzniklo kouzelné místo s vlastní farmou, galerií a luxusním ubytováním, které určitě stojí za návštěvu. Můžete se zde ubytovat v jednom ze čtyř apartmánů, posnídat v zachovalé jídelně nebo si odpočinout v knihovně. Kromě toho areál obklopují nádherné zahrady s vodními prvky a do malebné Kutné Hory je to jen pět kilometrů.

Foto: Chateau Třebešice

Pivovar Lobeč

Historický pivovar z úctyhodného roku 1586 koupil pár architektů, kteří jej během náročné osmileté rekonstrukce přestavěli na osobité výletní místo. Kromě návštěvy a prohlídky pivovaru je možné se zde také ubytovat, a to přímo ve vodním rezervoáru z 19. století. Za záchranu a obnovu parostrojního pivovaru dokonce manželé získali ocenění od Národního památkové ústavu. „Osvícený přístup investora, mimořádné osobní nasazení, výjimečně dobrá spolupráce s památkáři, schopnost zajistit vhodné zdroje financování, odvaha navrátit památce původní využití i nalezení odpovídající formy společenského využití – z těchto všech důvodů je rekonstrukce lobečského pivovaru vzorovým příkladem nakládání s kulturním dědictvím,“ uvádí generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Foto: Pivovar Lobeč

Dům hostů v Klášteře Broumov

V areálu broumovského kláštera můžete strávit noc v renovovaných mnišských celách. Zažijete tak neopakovatelnou atmosféru národní kulturní památky. Jak již klášterní původ ubytování napovídá, nečekejte žádný přepych, o to více se ale můžete soustředit na božský klid vybízející k rozjímání a soustředění. Jedná se o jednoduché pokoje hostelového typu. Interiér je však vybavený masivním smrkovým nábytkem, společenskou místností s kuchyňkou a wifi připojením. O ubytování ale ani tak nejde, klášter totiž láká také na skvělou kávu v Café Dientzenhofer, rozlehlé klášterní zahrady, půjčovnu kol a přírodní krásy Broumovska. Svou návštěvou navíc přispějete k záchraně unikátní památky.

Foto: Klášter Broumov

Dobčické rybníčky

Chatkový komplex uprostřed jihočeské přírody patří k velmi vyhledávaným destinacím. Areál se skládá z pěti dřevěných chatiček a jednoho týpí, vše v čistém severském stylu. Unikátní ubytování na vodní hladině vychází z populárního konceptu „glamping“, který vychází ze spojení anglických výrazů glamour a camping. Chatky jsou jednoduše zařízené – bez přívodu elektřiny, s kamny a ruční pumpou. A právě v naprosté jednoduchosti spočívá jejich kouzlo. Díky odpojení od okolních rušivých elementů si zde může člověk naplno odpočinout. Volný čas lze trávit rybařením, saunováním, projížďkou na kole nebo jen tak na verandě s knížkou v ruce.

Foto: Dobčické rybníčky

Hostel Long Story Short v Olomouci

Malebné centrum Olomouce ukrývá moderní hostel Long Story Short, který navrhla interiérová designérka Denisa Strmisková. Ráz historické cihlové budovy ze 17. století vkusně narušuje interiér zařízený v duchu současného designu. Název hostelu důmyslně odkazuje nejen na bohatou historii města, kterou provozovatelé ochotně shrnou ve zkratce, ale i na povahu krátkodobého ubytování a dispozici budovy s dlouhou chodbou. Kosmopolitní ubytování s kapacitou 56 lůžek je vhodné pro nomády i pro náročnější klientelu z tuzemska či ze světa. V blízkosti recepce mohou hosté využít společenskou místnost a kavárnu, která je srdcem celého objektu. Nechybí ani snídaňový servis nebo drobné občerstvení v místním bistru.

Foto: Josef Kubíček

Štajnhaus v Mikulově

Z Olomouce se plynule přesuneme jižněji, až na hranice s Rakouskem, do Mikulova. Zde se v památkové zóně v domě ze 16. století nachází menší penzion Štajnhaus. Citlivě zrekonstruované pokoje vznikly na základě návrhu oceňovaného architektonického ateliéru ORA, jehož cílem bylo dům zachovat jako organický celek. Nenajdete v něm totiž rovnou zeď nebo pravoúhlý otvor, proto se musely všechny prvky vyrobit na míru. Pobyt si lze zpestřit ochutnávkou vín z okolí Pálavy, která jsou uložená ve sklepení domu.

Foto: BoysPlayNice

Autor: Tereza Suntychová