Místo obrazu výhled do kraje. Prozkoumejte unikátní české rozhledny | COPE

Místo obrazu výhled do kraje. Prozkoumejte unikátní české rozhledny

Rozhledny už dávno nemají jen unifikovanou zastaralou podobu. Z náhodné zastávky po cestě se stává oblíbený výletní cíl, kde lákadlem nemusí být jen panoramatický výhled, ale i samotná podoba rozhledny. Už je jich tu rozeseto více než 450 a další stále přibývají. Na scénu vstupují novinky od těch nejlepších českých architektů. Vzniká tak pestrá přehlídka vyhlídek nejrůznějších forem – některé se elegantně vlní, jiné zase respektují pravidla přísných linií.

Durch na hřebeni nad Valašskými Příkazy

„Durch je pozorovatelna. Hold výhledu krajinou. Zarámovaný nejkrásnější obraz.“ Navrhl ji architekt Zdeněk Fránek jako „minimalistickou dřevěnou konstrukci s čistými detaily bez jakéhokoliv výrazného prvku“ pro rodinnou firmu JANOŠÍK OKNA-DVEŘE. Dřevěný rám autor citlivě zasadil do valašské krajiny, aby vzniklo nerušené místo k pozastavení i jako skrýš před deštěm.

Foto: BoysPlayNice

Růženka v Růžové

Vyhlídka s pohádkovým názvem vyrostla na Pastevním vrchu v obci na Děčínsku. Návrh zrealizoval architektonický ateliér mjölk architekti. Samotné stavbě předcházelo osmileté období starostí a nervů. Zaoblený tvar z betonu navazuje na zdejší kopcovitou krajinu a podobu bunkrů. I přes svou skromnou výšku 6,5 metru nabízí rozhledna příjemný třistašedesátistupňový výhled na horizont. Růženka se pyšní oceněním Rozhledna roku 2018.

Foto: mjölk architekti

Stezka nad vinohrady v Kobylí

Stezka nad vinohrady se klene nad obcí Kobylí, na vrcholu Kobylího vrchu ve výšce 334 m. n. m. Stejnou číselnou hodnotu architekti ze studia KEEO4DESIGN použili při realizaci kruhové rampy s výsečí – ta má 334°. Tvar kruhu odkazuje k životnímu cyklu přírody a současně symbolizuje průběžný rozvoj obce. Autoři k projektu přistoupili s respektem k okolní přírodě, které dominují vinohrady typické pro daný region. Díky tomu rozhledna svým organickým tvarem a přirozeným vzhledem modřínového dřeva zapadá do krajiny. Turisty láká na výhled až do rakouských Alp.

Foto: KEEO4DESIGN

Rozhledna Doubravka v Praze

V Praze na Černém Mostě se už více než dva roky nachází poměrně monumentální vyhlídková trojnožka. Návrh zpracoval architekt Martin Rajniš pověstný detailně promyšlenými dřevěnými konstrukcemi. Doubravka má na výšku přes 20 metrů a podpírá ji sedm kilometrů kmínků akátového dřeva. O jejím úspěchu svědčí i to, že si vysloužila nominaci v soutěži Česká cena za architekturu 2020. Volně ji můžete navštívit od dubna do října.

Foto: Aleš Jungmann

Rozhledna na Velké Deštné

O titul v soutěži Česká cena za architekturu 2020 bojuje také rozhledna na Velké Deštné v Orlických Horách. Architekty z ateliéru architekti.in inspirovaly zdejší klimatické jevy jako častý déšť provázený silným větrem. Oba přírodní živly se esteticky promítly do podoby návrhu, který vyniká otevřeností s volným pohledem do krajiny. „Návštěvník zde může plně prožít pocit volnosti a svobody, možná i euforie po výstupu. Při nepříznivých klimatických podmínkách, kdy nebude možné ocenit daleké výhledy do krajiny, má být zajímavým cílem již samotná stavba rozhledny, případně výstup na její vrchol.“

Foto: David Stejskal

Jaké další tipy na výlet by se vám líbily? Dejte nám to vědět v komentáři na Facebooku.

Autor: Tereza Suntychová