3 inovativní projekty, které staví na udržitelnosti a textilu | COPE

3 inovativní projekty, které staví na udržitelnosti a textilu

Dvě Češky a jedna Slovenka vnesly do světa módy jedinečné nápady, které pomáhají řešit aktuální problémy a zlepšují textilní průmysl. Návrhářka Lenka Vacková našla cestu, jak smysluplně využít přebytečné materiály z módní produkce. Studentka průmyslového designu Kateřina Rydlová navrhla „zázračné“ hřející body proti menstruační bolestem. Slovenská designérka Zuzana Gambošová zase vynalezla veganskou kůži z kokosu.

Textile Mountain: Ekologická alternativa nákupu textilní metráže a galanterie

Módní návrhářka Lenka Vacková přetavila svůj zájem o udržitelnou módu a šetrné nakládání se zdroji v projekt Textile Mountain se sídlem na Letné. Reaguje tak na vznik obrovského množství odpadu v módním průmyslu. První textilní galanterie a opravna v jednom se zaměřuje na prodej nevyužitých skladových zásob firem, designérských studií i jednotlivců. Díky tomu čeká zbytkové materiály nový život. Mrtvé zásoby, tzv. dead stock, by jinak pravděpodobně skončily na skládce nebo ve spalovně.

„Ekologický ráz projekt řeší hned ze dvou směrů: zaprvé zamezuje vytváření odpadu, se kterým je nutné nakládat, a za druhé šetří energie potřebné pro výrobu materiálů nových. Kromě toho prostor Textile Mountain funguje i jako opravna vašich oblíbených kousků,“ popisuje Vacková na webu galanterie.

Foto: Karolína Ketmanová

Moody: Body proti menstruačním bolestem

Menstruační bolesti každý měsíc znepříjemňují životy mnoha žen, proto se jim Kateřina Rydlová rozhodla pomoci. V rámci své diplomové práce při studiích Průmyslového designu na ČVUT vyvinula funkční body Moody, která má vyhřívané partie v místech bolesti. Zahřátí se docílí pomocí stříbrných nití napojených na baterku, která se schová do „neviditelné“ postranní kapsičky. 

Lokálně aplikované teplo uvolňuje svaly pánevního dna a tím snižuje bolest. Účinky tepla jsou přitom podle studií srovnatelné s analgetiky. U tepelného zdroje ovšem nehrozí žádné vedlejší účinky. Body lze kromě menstruace využít rovněž při nepříjemných zánětech močového měchýře. Prototyp by se měl dokončit do konce letošního roku, před uvedením do prodeje je ještě potřeba realizovat rozsáhlé testování.

Foto: Zuzana Veselá

 

Malai: Veganská kůže z kokosu

Slovenská designérka Zuzana Gombošová vytvořila přírodní, 100% biologicky rozložitelný materiál Malai připomínající kůži. Vzniká z bakteriální celulózy a rostlinných vláken. Zjednodušeně – kokosová voda ze zralých hnědých plodů kvasí podobně jako například oblíbená kombucha. Po dvou týdnech se do želovitého materiálu přidají banánová, konopná či sisalová vlákna. Nakonec se hmota vysuší na vzduchu, obarví a ošetří olejem. Výsledkem je pevný, voděodolný a ekologicky šetrný materiál, který lze využít například při tvorbě doplňků. 

Malai vzniká na severu Indie, kde tvůrci spolupracují s místními farmáři, od nichž získávají kokosovou vodu a další potřebné přírodní zdroje, kterých je zde opravdu dostatek. Díky tomu se smysluplně využije zemědělský odpad – například přebytečnou kokosovou vodu by zemědělci jinak vypustili do přírody, což může způsobit překyselení půdy.

Foto: Marie Bartošová

Znáte podobné revoluční nápady? Dejte nám o nich vědět na Facebooku.

Autorka článku: Tereza Suntychová